Rapport Allianz Commercial: Schadelast natuurbranden in tien jaar tijd zes keer zo hoog geworden

 

De toenemende frequentie en omvang  van natuurbranden, in combinatie met het groeiende aantal mensen dat erdoor wordt getroffen, heeft geleid tot een aanzienlijke stijging van de daarmee samenhangende schadelast,   die in tien jaar tijd zes keer zo hoog is geworden, zo blijkt uit het nieuwe Emerging Risk Trend Talk-rapport van Allianz Commercial. “ De frequentie, omvang ernst en geografische verspreiding van bosbranden is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen, aangewakkerd door klimaatverandering, menselijke activiteiten en veranderende patronen in landgebruik. Hun snelle verspreiding brengt aanzienlijke risico’s met zich mee voor verschillende sectoren en regio’s over de hele wereld.”

Het rapport van Allianz Commercial belicht trends in het gevaar van natuurbranden en benadrukt de noodzaak voor bedrijven om zich bewust te zijn van de manier waarop hun activa en activiteiten een natuurbrand kunnen initiëren of erdoor beïnvloed kunnen worden.

Zoals de verwoestende bosbranden in Los Angeles in januari 2025 lieten zien, zijn het westen van de VS, samen met het westen van Canada, het zuiden en oosten van Australië en Zuid-Europa de geografische zones die het meest blootstaan aan bosbranden. Dergelijke branden doen zich nu echter ook voor op locaties die voorheen niet als een significant risico werden beschouwd, waaronder bossen in de noordelijke regio’s van Canada, Scandinavië en Rusland. Zuid-Korea werd in maart en april 2025 getroffen door de dodelijkste uitbraak van bosbranden in zijn geschiedenis.

Seizoen bosbranden begint eerder en duurt langer

Het seizoen van bosbranden begint eerder en duurt langer, wat gevolgen heeft voor het vermogen om brandbestrijdingsmiddelen binnen regio’s te delen. Catastrofale bosbranden worden steeds groter en komen steeds vaker voor. De gevolgen van de ergste bosbranden van de afgelopen tien jaar in termen van schade aan eigendommen en dodelijke slachtoffers zijn in sommige regio’s aanzienlijk groter dan in ten minste 50 tot 100 jaar.

Klimaatverandering verhoogt de risico’s door de hoeveelheid brandstof te vergroten, brandstoffen uit te drogen, winden te versterken, bliksemactiviteit te stimuleren en invasieve brandbare soorten te bevorderen. De 10 warmste jaren sinds 1850 vonden allemaal plaats in het afgelopen decennium (2015-2024), met 2024 als het warmste jaar ooit.

Naast klimaatverandering wordt de blootstelling aan natuurbranden vergroot door veranderend landgebruik, in het bijzonder in de ‘wildland urban interface’, of WUI – locaties waar menselijke ontwikkeling zich uitbreidt naar gebieden met een wilde vegetatie die vatbaar is voor branden. Het aantal mensen en eigendommen dat wordt blootgesteld aan bosbranden neemt toe. Deze blootstelling valt samen met een grotere lengte van elektriciteitsleidingen en wegen – beide belangrijke ontstekingsbronnen.

De wereldwijde verzekerde schades door bosbranden zijn gestegen van $ 8,7 miljard  in de jaren 2000 tot $ 56,3 miljard in de jaren 2010, wat meer dan zes keer zo duur is geworden. Elke sector kan getroffen worden door een natuurbrand, maar nutsbedrijven en energie, vastgoed en bouw, en landbouw en transport behoren tot de sectoren die het meest blootstaan aan schade en bedrijfsonderbreking. De uitdagingen op het gebied van regelgeving en rechtszaken in verband met aansprakelijkheid bij bosbranden nemen ook toe, waardoor er behoefte is aan robuuste strategieën voor risicobeheer, aldus het rapport.

Strategieën

De strategieën omvatten het creëren van verdedigbare ruimtes, het beheren van vegetatie en het gebruik van onbrandbare bouwmaterialen. Brandbestrijdings- en beschermingsstrategieën evolueren ook en bedrijven moeten bijblijven. Het ontwikkelen en implementeren van een effectief voorbereidings- en continuïteitsprogramma voor bosbranden en het regelmatig herzien en bijwerken ervan wordt aanbevolen.

Er is ook een reeks steeds geavanceerdere technische hulpmiddelen en innovaties die kunnen worden gebruikt om brandrisico’s te modelleren en te beperken, aldus het rapport. Voorbeelden hiervan zijn seizoensvoorspellingen, drone-onderzoeken, geografische informatiesystemen (GIS), thermische beeldvorming, vegetatiebeheersystemen en camera’s met kunstmatige intelligentie.

Michael Bruch, Global Head of Risk Advisory Services bij Allianz Commercial: “Bedrijven moeten het risico voor hun activiteiten identificeren om bosbranden te veroorzaken of beïnvloed te worden door bosbranden die ontstaan door menselijke of natuurlijke oorzaken, de mogelijke gevolgen beoordelen en goed gedocumenteerde beheersplannen voor bosbranden ontwikkelen die passen bij hun activiteiten.”

Veelzijdige aanpak vereist

Uiteindelijk vraagt de bestrijding van bosbranden om een veelzijdige aanpak, inclusief de naleving door individuele bedrijven van alle relevante wet- en regelgeving op het gebied van brandveiligheid. Meer in het algemeen zal de voorbereiding op bosbranden inspanningen vereisen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, zich aan te passen aan veranderende milieuomstandigheden en effectieve strategieën voor het beheer van bosbranden te implementeren. Dit kan een combinatie inhouden van overheidsbeleid om de uitstoot van koolstofdioxide te verminderen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Het beperken van bosbranden is een complexe en dringende kwestie die gecoördineerde actie vereist op lokaal, nationaal en mondiaal niveau om risico’s te minimaliseren en veerkracht op te bouwen in het licht van een veranderend klimaat, concludeert het rapport