Volgens een update van Munich Re van 30 mei 2025 wijzen weer- en klimaatindicatoren op een iets intenser Noord-Atlantisch orkaanseizoen dit jaar, hoewel de vooruitzichten onzekerder zijn dan in 2024. De herverzekeraar merkt op dat belangrijke klimatologische factoren zoals de temperatuur van de oceaan en de El Niño-Southern Oscillation (ENSO)-condities nog onduidelijk zijn, wat voorspellingen bemoeilijkt.
Volgens de update voorspellen toonaangevende onderzoeksinstellingen tussen de 14 en 19 stormen met een naam in de tropische Noord-Atlantische Oceaan voor het seizoen 2025. Hiervan zullen er naar verwachting 7 tot 9 orkanen worden, waarvan er 3 of 4 zich mogelijk ontwikkelen tot grote orkanen (orkanen met windsnelheden van meer dan 177 km/u). Munich Re stelde dat deze voorspellingen iets boven het langetermijngemiddelde van 1950 tot 2024 liggen en in lijn zijn met patronen die zijn waargenomen tijdens de huidige warme fase in de Noord-Atlantische Oceaan, die halverwege de jaren negentig begon.
Munich Re schrijft de huidige vooruitzichten toe aan een combinatie van bovengemiddelde zeeoppervlaktetemperaturen en onzekere ENSO-patronen in de equatoriale Stille Oceaan. Volgens Anja Rädler, meteoroloog en klimaatexpert bij Munich Re, bevat de voorspelling van dit jaar meer ambiguïteit dan die van vorig jaar. “Het is dit jaar moeilijker om voorspellingen te doen voor het orkaanseizoen in vergelijking met vorig jaar”, zegt zij wijzend op het feit dat sommige recente jaren met vergelijkbare omstandigheden relatief rustig waren, terwijl andere – zoals 2017 – verwoestende stormen en miljarden aan verliezen kenden.
De update benadrukt dat 2024 18 tropische cyclonen in de Noord-Atlantische Oceaan produceerde, waaronder 11 orkanen, waarvan er 5 grote orkanen werden. Munich Re benadrukte dat orkanen Milton en Helene verantwoordelijk waren voor aanzienlijke verzekerde verliezen in Florida, waardoor 2024 wereldwijd het op één na duurste jaar is qua schade door tropische cyclonen in de afgelopen tien jaar.
Volgens Munich Re loopt het officiële orkaanseizoen van 1 juni tot en met 30 november, hoewel stormen buiten het seizoen mogelijk zijn. De update waarschuwt dat, hoewel het voorspellen van aanlandingsplaatsen vrijwel onmogelijk blijft, zelfs één grote orkaan die een dichtbevolkt gebied treft, catastrofale financiële gevolgen kan hebben. Daarom blijft de herverzekeraar het belang van preventie- en mitigatiestrategieën benadrukken.
De update gaat ook in op de activiteit van tropische cyclonen in het noordwestelijk deel van de Stille Oceaan. Munich Re merkte op dat ENSO-omstandigheden een omgekeerd effect hebben in deze regio, waar La Niña doorgaans leidt tot ondergemiddelde tyfoonactiviteit. Op basis van voorlopige prognoses van Tropical Storm Risk wordt verwacht dat 2025 overeenkomt met het 30-jarig gemiddelde, met 25 stormen met een naam, 16 tyfonen en 9 zware tyfonen in de categorieën 3 tot en met 5.
De update van Munich Re bevatte ook een retrospectief overzicht van de meest financieel schadelijke orkanen wereldwijd van 1980 tot 2024. Volgens de herverzekeraar blijft orkaan Katrina (2005) de duurste qua verzekerde schade, gevolgd door orkanen Ian (2022), Ida (2021), Sandy (2012) en Irma (2017).