Hagel is de oorzaak van meer dan de helft (55%) van het totale bruto schadebedrag voor schadeclaims als gevolg van natuurrampen (NatCat) en extreme weersomstandigheden in de VS en Canada. Wereldwijd zijn hagelschadeclaims de op één na duurste NatCat- en weersgerelateerde claims, na zware wind, ondanks de lage claimfrequentie. Dat zijn enkele uitkomsten van een speciaal rapport van AXIS Global Energy dat de omvang en impact belicht van extreme weersomstandigheden, met name hagel, op zonnetechnologie
Bij het opstellen van het rapport heeft het team vijf jaar aan gegevens over hagelschadeclaims van het bedrijf geëvalueerd en een aantal belangrijke bevindingen geïdentificeerd, waaronder:
- Hagel is de oorzaak van meer dan de helft (55%) van het totale bruto schadebedrag voor schadeclaims als gevolg van natuurrampen (NatCat) en extreme weersomstandigheden in de VS en Canada.
- NatCat en extreme weersomstandigheden zorgen voor de grootste downtime bij schadeclaims voor zonne-energie, met een gemiddelde van 240 dagen, vergeleken met 136 dagen voor mechanische en elektrische storingen en 78 dagen voor diefstal en vandalisme.
- Wereldwijd zijn hagelschadeclaims de op één na duurste NatCat- en weersgerelateerde claims, na sterke wind, ondanks de lage claimfrequentie.
- Claims waarbij de PV-modules waren voorzien van hittebestendig glas hadden een gemiddeld claimbedrag (bruto) dat $ 50.000/MW hoger lag dan bij volledig gehard glas.
“Dit speciale rapport bundelt de analyses van experts van het AXIS Global Energy-team en vooraanstaande stemmen in de zonne-energiesector en weerspiegelt onze gezamenlijke inzet om het begrip van zonnetechnologie en veerkracht te vergroten”, aldus Richard Carroll, Global Head of Energy bij AXIS. “Door hagelgerelateerde claims in onze wereldwijde portefeuille van hernieuwbare energie te analyseren en inzichten van specialisten op het gebied van engineering, verzekering en claims te integreren, hebben we getracht een uitgebreid beeld van hagelrisico’s te schetsen. Met bijdragen van partners als Nextracker en Vaisala Xweather laat dit rapport ook zien hoe innovatie, van optimalisatie van de opslaghoek tot voorspellende hagelvoorspellingen, een cruciale rol kan spelen bij de bescherming van grootschalige PV-installaties, nu de sector zich uitbreidt om ambitieuze wereldwijde energiedoelstellingen te halen.”
Uit claims van AXIS blijkt dat trackersystemen vaak niet konden worden opgeborgen tijdens hagelbuien, wat resulteerde in gemiddelde verliezen van $ 380.000/MW, hoger dan bij systemen met een vaste hellingshoek ($ 340.000/MW). Daarentegen verminderden succesvolle opbergingen de gemiddelde claims tot $ 150.000/MW, wat het belang van vroege voorspellingen, robuuste procedures en regelmatige tests van trackersystemen onderstreept.
Door de opbergingshoek van zonnepanelen bij hagel te vergroten van 60 graden naar 75 graden kan de kans op breuk met bijna 50% worden verminderd, zo blijkt uit laboratorium- en modelleringstests.Vanuit het oogpunt van verzekeringstechniek streeft AXIS ernaar onderscheid te maken tussen klanten die dit risico beperken door hun prestaties te beoordelen op basis van drie belangrijke pijlers van best practices: nauwkeurige voorspellingen, geschikte technologie en een goed geïnformeerde operationele strategie.
“Naarmate zonne-energieprojecten groeien, neemt ook de dreiging van extreme weersomstandigheden toe, met name hagel”, aldus Daniel Stevens, hoofd Engineering, Global Energy bij AXIS. “We hebben met eigen ogen gezien welke impact hagel kan hebben en hoe waardevol veerkrachtige, responsieve technologie is bij veranderende weerspatronen. In dit rapport delen we onze inzichten om partners te helpen hun zonne-energieprojecten beter bestand te maken tegen extreme weersomstandigheden.”
“Zware hagel kan de prestaties van zonne-energieprojecten, de levensvatbaarheid van projecten op lange termijn en de verzekerbaarheid in regio’s die blootstaan aan zware convectieve stormen in gevaar brengen”, aldus Greg Beardsworth, Senior Director of Product Marketing bij Nextracker. “Het AXIS-team benadrukt hoe intelligente volgsystemen met geautomatiseerde weersresponssoftware en steile opberghoeken van meer dan 60 graden een steeds belangrijker onderdeel worden van de manier waarop de zonne-energie-industrie het hagelrisico bestrijdt.”
“Hagel is een zeer lokaal risico dat niet over regio’s heen kan worden gegeneraliseerd of bij de planning kan worden genegeerd. Dankzij de vooruitgang in het gebruik van observatiegegevens en machine learning wordt het nu steeds duidelijker waar en wanneer dat risico zich voordoet. Naarmate de energietransitie versnelt, is inzicht in dit risico niet langer optioneel.” Scott Mackaro, Director of Innovation & Xweather Forecasting, Vaisala.
Voor de nieuwste inzichten in de bescherming van zonnetechnologie tegen hagelschade kunt u hier het volledige rapport lezen: Home – Solar vs Hail: Pivoting Away from Danger.: https://axiscapital.foleon.com/thought-leadership/solarvshail/