Crisisvoorbereiding en stroomlijning van duurzaamheids- en cyberbeveiligingsvereisten worden aangemerkt als belangrijke gebieden waarop riskmanagers de agenda van het voorzitterschap kunnen ondersteunen, zo valt te lezen in een oproep van FERMA aan het Deense voorzitterschap van de Raad van de EU gepubliceerd. Daarin benadrukt zij de cruciale rol van riskmanagemen bij het helpen van de EU om de complexe risico’s waarmee zij wordt geconfronteerd beter te beoordelen en te beperken, wordt benadrukt. “Door gebruik te maken van de expertise van risicomanagers kan de EU haar veerkracht vergroten en haar mondiale concurrentievermogen versterken.”
Nu Denemarken aan het begin staat van zijn zes maanden durende voorzitterschap van de Raad van de EU, verwelkomt de federatie de doelstelling van het voorzitterschap om de EU-strategie voor paraatheid te implementeren, en benadrukt zij nogmaals het belang van het aanpakken van de urgente kwesties van de lacunes in de klimaat- en cyberverzekering.
In haar bijdrage benadrukt FERMA twee belangrijke beleidsterreinen waarop de risicomanagementgemeenschap een cruciale rol kan spelen bij het ondersteunen van de prioriteiten van het Deense voorzitterschap:
- Crisisvoorbereiding
- Vereenvoudiging van duurzaamheids- en cyberbeveiligingseisen
Versterking van crisisvoorbereiding en veerkracht
Ter ondersteuning van de doelstelling van het voorzitterschap om de EU-strategie voor paraatheid te implementeren, benadrukt FERMA de noodzaak om risicobeheer op alle bestuursniveaus prioriteit te geven. Dit omvat het versterken van sectoroverschrijdende en grensoverschrijdende samenwerking, evenals het opzetten van robuuste instrumenten voor crisisvoorbereiding en -respons. FERMA pleit ook voor de instelling van een permanente functie van riskmanager binnen de Europese Commissie.
De federatie benadrukt het belang van het benutten van de expertise van risicomanagers bij de ontwikkeling van een publiek-private taskforce voor paraatheid en bij het vergroten van het bewustzijn van bedreigingen onder burgers. Daartoe moedigt FERMA de instelling aan van een Europees opleidingsprogramma voor risicobeheer voor organisaties in de publieke en private sector, waarbij gebruik wordt gemaakt van haar rimap®-certificeringskader.
Gezien de voorgestelde ontwikkeling van een klimaatadaptatieplan in het kader van de EU-strategie voor paraatheid, bevestigt FERMA opnieuw haar steun voor het voorstel van de Europese Centrale Bank en EIOPA om een publiek-privaat herverzekeringsstelsel in de EU op te zetten om de kloof in de bescherming tegen klimaatverandering te dichten.
Vereenvoudiging en vermindering van de lasten om een duurzame en cyberbestendige EU te realiseren
FERMA erkent het engagement van het Deense voorzitterschap voor de “agenda voor vereenvoudiging en vermindering van de lasten” en onderstreept het belang van het herstel van het concurrentievermogen van de EU door middel van stroomlijning van de regelgeving, met name op het gebied van duurzaamheid en cyberbeveiligingsrapportage.
Nu het voorzitterschap voortgang maakt met het eerste omnibuspakket en tegelijkertijd zijn doelstellingen voor de groene transitie handhaaft, roept FERMA de medewetgevers van de EU op om duidelijke richtsnoeren te geven over de noodzaak om een methodologie voor bedrijfsrisicobeheer (ERM) in te voeren, onder leiding van de risicofunctie, voor het uitvoeren van de dubbele materialiteitsbeoordeling in het kader van de richtlijn inzake duurzaamheidsverslaglegging door ondernemingen (CSRD).
Bovendien benadrukt FERMA de noodzaak van een risicogebaseerde aanpak in het kader van de richtlijn inzake duurzaamheidsonderzoek door ondernemingen (CS3D) bij het uitvoeren van due diligence bij eerstelijnsleveranciers.
Ten slotte verwelkomt de federatie de aandacht van het voorzitterschap voor de effectieve implementatie en vereenvoudiging van recent aangenomen EU-wetgeving op het gebied van cyberbeveiliging. Dit omvat de Cyber Resilience Act, de AI Act en de Digital Operational Resilience Act (DORA), die van cruciaal belang zijn voor het opbouwen van een robuuste, cyberbestendige EU-economie. FERMA wijst echter op de overlappende en soms tegenstrijdige rapportagevereisten die deze wetten met zich meebrengen en roept op tot de oprichting van één enkel meldpunt voor cyberincidenten.
Charlotte Hedemark, voorzitter van FERMA,: “De focus van het Deense voorzitterschap op paraatheid en vereenvoudiging sluit nauw aan bij de waarde die risicomanagers bieden als facilitators van veerkracht en concurrentievermogen. Aangezien de EU met tal van uitdagingen wordt geconfronteerd, is het van cruciaal belang dat risicomanagement wordt erkend als een strategisch instrument om de toekomst van Europa veilig te stellen, haar mondiale positie te versterken en ervoor te zorgen dat zij in staat is om de uitdagingen van vandaag en morgen het hoofd te bieden.”