Einde ondersteuning voor Windows 10 nadert: Duitse verzekeraars waarschuwen voor beveiligingslekken op miljoenen computers

Op 14 oktober 2025 eindigt de gratis ondersteuning voor Windows 10, dat momenteel nog op de helft van alle Windows-computers in Duitsland draait. Wie niet op tijd actie onderneemt, riskeert ernstige beveiligingslekken en dure cyberaanvallen, waarschuwt de Duitse verzekeraarsorganisatie GDV op haar website. .

Miljoenen computers in Duitsland dreigen een veiligheidsrisico voor hun gebruikers te worden. De reden: op 14 oktober 2025 eindigt de ondersteuning voor het besturingssysteem Windows 10. Miljoenen computers in Duitsland krijgen dan geen gratis beveiligingsupdates meer – een groot risico dat volgens verzekeraars niet mag worden onderschat. “Windows 10 is nog steeds op elke tweede Windows-computer in Duitsland geïnstalleerd. Deze gebruikers hebben vanaf zondag nog maar 100 dagen om een veilige oplossing voor hun computers te vinden”, zegt Anja Käfer-Rohrbach, adjunct-directeur van de GDV.

Nu handelen, niet wachten tot het einde van de ondersteuning

Met het einde van de ondersteuning stoppen softwarefabrikanten met het regelmatig verstrekken van beveiligingsupdates. Deze updates zijn cruciaal omdat ze bekende kwetsbaarheden dichten en systemen beschermen tegen schadelijke software. “Zonder nieuwe beveiligingsupdates wordt het risico van een succesvolle hackeraanval op de onbeschermde systemen elke dag groter”, aldus Käfer-Rohrbach.

Ze raadt aan om onmiddellijk voor de beveiliging van de computers te zorgen en niet te wachten tot het einde van de ondersteuning in oktober. “Het is technisch weliswaar mogelijk om de onbeschermde computer na het einde van de ondersteuning van het besturingssysteem gewoon te blijven gebruiken, maar dat is een onberekenbaar risico.”

Verzekeraars vrezen dat niet alleen particuliere gebruikers, maar ook veel bedrijven niet tijdig zullen reageren. “Uit onze ervaring met cyberverzekeringen weten we dat twee derde van de middelgrote bedrijven in Duitsland de IT-beveiliging verwaarloost. De Duitse economie is dus vandaag de dag al kwetsbaar in de digitale ruimte – en het einde van de ondersteuning van Windows 10 zou de risico’s voor kleine en middelgrote bedrijven nog verder kunnen vergroten”, aldus Käfer-Rohrbach.

Preventie is niet alleen het afweren van acute hackeraanvallen, maar begint met het in kaart brengen van de dagelijkse risico’s in de digitale bedrijfsvoering. Bedrijven moeten daarom tijdig nagaan welke opties er zijn om veilig te kunnen blijven werken – of dat nu door een upgrade is, het veranderen van het besturingssysteem of – indien beschikbaar – betaalde verlengingen van de ondersteuning.