Met de hitte in Nederland zullen veel mensen de afgelopen nachten slecht hebben geslapen. Maar 1,4 miljoen volwassenen doen vaker amper een oog dicht ’s nachts. Lange tijd slecht slapen kan voor mensen tot problemen leiden op het werk. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid overdag, waardoor je je minder goed concentreert, of aan de mentale gezondheidsproblemen die kunnen komen kijken bij slapeloosheid.In totaal kost dat de economie jaarlijks bijna 3 miljard euro, heeft SEO Economisch Onderzoek becijferd op basis van diagnoses door huisartsen en cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Volwassenen die last krijgen van slapeloosheid en minder gaan presteren op het werk, door bijvoorbeeld steeds vaker uit te vallen, verdienen elk jaar 800 euro bruto minder. Met 1,4 miljoen mensen met slapeloosheid loopt de economische schade hiermee snel op tot ongeveer 1,1 miljard euro.
De economie loopt bovendien jaarlijks 45.000 euro mis als iemand die langdurig de slaap niet kan vatten in een uitkering terechtkomt. Bij elkaar hebben 36.000 mensen die aan slapeloosheid lijden een uitkering, met een verloren arbeidsproductie van 1,6 miljard euro als gevolg.Samen met de 1,1 miljard euro aan verloren arbeidsproductie van mensen met slapeloosheid die nog wel werken, vervliegt zo jaarlijks 2,7 miljard euro.
Behandeling van slapeloosheid door bijvoorbeeld therapie is ‘aantoonbaar effectief’, maar wordt, ondanks de grote baten voor de arbeidsmarkt, niet vergoed. SEO vermoedt dat het te maken heeft met een tekort aan behandelaars, omdat verzekeraars behandeling door een psycholoog vanuit de basis-ggz niet vergoeden.Als de klachten bij een derde van de patiënten voor één jaar verdwijnen, dan wegen alleen de arbeidsmarktbaten al op tegen de kosten van aanpak van slapeloosheid.
Bronnen NOS en RTL