Munich Re: Weer- en klimaatgegevens wijzen op een iets intensiever orkaanseizoen

De huidige klimatologische omstandigheden kunnen tijdens het orkaanseizoen 2025 leiden tot een iets bovengemiddeld aantal stormen in de Noord-Atlantische Oceaan. De vooruitzichten voor dit jaar zijn echter onzekerder dan die voor vorig jaar, omdat de belangrijkste klimatologische randvoorwaarden nog onduidelijk zijn.

Op basis van de meest recente analyse van de klimatologische omstandigheden verwacht Munich Re iets meer stormen dan normaal voor het Atlantische orkaanseizoen 2025. Als gemiddelde voorspellen toonaangevende onderzoeksinstituten1 dit jaar 14 tot 19 zogenoemde named storms in het tropische deel van de Noord-Atlantische Oceaan. Zeven tot negen daarvan kunnen uitgroeien tot orkanen, waarvan er drie of vier zware orkanen kunnen worden met windsnelheden van meer dan 177 km/u.

Deze cijfers liggen iets boven het langjarig gemiddelde voor 1950 tot 2024 (12,5 benoemde stormen, 6,5 orkanen en 2,6 zware orkanen) en komen overeen met de verwachtingen voor de cyclische warme fase in de Noord-Atlantische Oceaan sinds het midden van de jaren negentig (15,8 tropische stormen, 7,8 orkanen en 3,5 zware orkanen). De verschillen tussen de voorspellingen van onderzoekers voor 2025 zijn aanzienlijk en groter dan normaal.

De twee essentiële factoren die de orkaanactiviteit beïnvloeden, zijn de watertemperaturen in het tropische noordelijke deel van de Atlantische Oceaan en de huidige status van het natuurlijke klimaatpatroon dat bekend staat als ENSO (El Niño/Southern Oscillation) in het equatoriale deel van de Stille Oceaan.Volgens Anja Rädler, meteoroloog en klimaatdeskundige bij Munich Re: “Het is moeilijker om voorspellingen te doen voor het orkaanseizoen van dit jaar in vergelijking met vorig jaar, omdat de ENSO-fasen en de ontwikkeling van de watertemperaturen nog steeds erg onduidelijk zijn. In ieder geval is voorzichtigheid geboden, aangezien de laatste waarnemingen nauwelijks wijzen op een rustig stormseizoen. Volgens een studie van de Colorado State University werd de VS in 2017 onder vergelijkbare omstandigheden getroffen door drie verwoestende orkanen: Harvey, Irma en Maria. Het was het op één na duurste orkaanseizoen in de geschiedenis. In 2006, een jaar dat onder vergelijkbare omstandigheden begon, waren er echter veel minder stormen en bleven de schade onder de grens van 1 miljard dollar.”

 

In 2024 veroorzaakten de orkanen Helene en Milton de grootste schade

In 2024 werden 18 tropische cyclonen geregistreerd in de Noord-Atlantische Oceaan, waaronder 11 orkanen, waarvan er vijf  uitgroeiden tot zware orkanen (categorieën 3-5 op de Saffir-Simpson-schaal voor windintensiteit). Vooral de schade door de orkanen Milton en Helene in Florida maakten 2024 tot het jaar met de op één na hoogste totale wereldwijde schade door tropische cyclonen in de afgelopen 10 jaar.

Het orkaanseizoen begint officieel op 1 juni en duurt tot eind november. Cyclonen kunnen zich ook kort voor of na deze periode ontwikkelen, maar dat is veel minder waarschijnlijk. Wanneer zware orkanen de Amerikaanse kust bereiken, veroorzaken ze vaak voor miljarden dollars aan schade. Hoeveel er daadwerkelijk de kust bereiken – en waar – is vrijwel onmogelijk te voorspellen. Maar zelfs één “directe treffer” van een zware orkaan op een dichtbevolkt gebied is voldoende om catastrofale schade te veroorzaken. Maatregelen om schade te voorkomen zijn dan ook van cruciaal belang.

Tyfoons:

In het westelijke deel van de Noordelijke Stille Oceaan beïnvloeden ENSO-omstandigheden ook het tyfoonseizoen in de regio, maar met ongeveer het tegenovergestelde effect als op cyclonen in de Noord-Atlantische Oceaan: in de regel zijn La Niña-omstandigheden gunstig voor tyfoonactiviteit die onder het langjarig gemiddelde ligt. Een eerste studie (TSR) voorspelt momenteel een activiteitsniveau dat ongeveer overeenkomt met het 30-jarige gemiddelde (1991-2020) van 25 benoemde cyclonen, 16 tyfoons en negen zware tyfoons in de hoogste categorie 3-5 in 2025