ILT: “Afval is een crimineel businessmodel”

 

“Het milieu doet geen aangifte. Daarom is het aan ons om degenen die schade toebrengen aan het milieu, actief op te sporen en te vervolgen”, aldus Arnold Posthuma, hoofd van de Inlichtingen en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-IOD) in het jaarverslag. Milieucriminaliteit wordt altijd gepleegd om daar financieel beter van te worden. Daarom is bij alle strafrechtelijke onderzoeken aandacht voor het afpakken van crimineel verkregen vermogen.

De ILT-IOD is de gespecialiseerde milieuopsporingsdienst van Nederland. De ILT-IOD richt zich op georganiseerde criminaliteit met vaak (internationale) financiële constructies en handelsstromen. In het jaarverslag legt de opsporingsdienst verantwoording af over 2024. De minister van Infrastructuur en Waterstaat, waar de ILT-IOD onder valt, verzendt het jaarverslag aan de Staten-Generaal.

Arnold Posthuma, Hoofd ILT-IOD:”Als je ochtends wakker wordt denk je niet: goh, ik ga eens lekker het milieu vervuilen. Nee, mensen willen vooral snel en makkelijk geld verdienen. Ten koste van de gezondheid van mensen. En met milieucriminaliteit wordt heel veel geld verdiend. Zeker bij afval. Dezelfde winstmarges worden behaald als bij drugs, alleen is de pakkans vele malen kleiner. Zo is voor criminelen kunststofafval een interessant businessmodel. Bij de inname, verwerking en het verwijderen van afval kan op een criminele wijze eenvoudig geld worden verdiend. Milieucriminaliteit is een sluipmoordenaar. Mensen worden ziek en gaan eerder dood door dit crimineel gedrag. Het helpt ons als mensen een melding maken als ze iets hebben gehoord of gezien. Dat kan zeker ook anoniem.”

Resultaten over 2024

Eind 2024 liepen er bij de ILT-IOD meer dan 20 strafrechtelijke onderzoeken. In 2024 zijn in totaal 24 strafrechtelijke onderzoeken afgerond. Daarnaast voert de ILT-IOD in samenwerking met politie en omgevingsdiensten 2 omvangrijke langdurige strafrechtelijke onderzoeken uit naar zware milieucriminaliteit. Die vragen veel capaciteit. Dit zijn het onderzoek naar DuPont/Chemours en het onderzoek naar Tata Steel.

In 2024 heeft de ILT-IOD voor ongeveer € 35 miljoen beslag gelegd op crimineel verkregen vermogen. Vorig jaar zijn er 115 meldingen ontvangen van criminele activiteiten. Voornamelijk over potentiële milieuschade op het gebied van afval, bodem en zeer zorgwekkende stoffen.Om het werk zichtbaar te maken, heeft de ILT-IOD in samenwerking met partners het Dreigingsbeeld Milieucriminaliteit uitgebracht om uit te leggen welke criminele methodes bij kunststofafval worden toegepast. Nederland speelt een grote rol in de wereldwijde handel in kunststofafval.

Foto ILT