Het is noodzaak voor werkgevers om mensen vanuit een praktisch en cultureel perspectief te ondersteunen bij het nemen van gezondheidsbeslissingen. Dat wordt onder meer benadrukt in het rapport ‘Health on Demand’ van Mercer Marsh Benefits, waarin meer dan 18.000 werknemers in 17 markten werden ondervraagd over hun prioriteiten op het gebied van gezondheid en welzijn.
Het uitgebreide wereldwijde rapport over de gezondheid en het welzijn van werknemers, met 1.030 deelnemers uit Australië, laat een verontrustende trend zien: 73% van de Australische werknemers stelt noodzakelijke gezondheidszorg uit vanwege financiële redenen (32%), verwachte lange wachttijden voor een afspraak (24%), gevoelens van verlegenheid, angst of vrees over gezondheidskwesties (22%) en het onvermogen om vrij te nemen van het werk (20%).
“Werkgevers spelen een belangrijke rol in de gezondheid en het welzijn van hun werknemers”, zegt Alex Lumby, Head of Marsh Benefits Pacific. “Een op de vier Australische werknemers heeft er geen vertrouwen in dat ze zich de gezondheidszorg kunnen veroorloven die zij en hun gezin nodig hebben. Aangezien financiële beperkingen de voornaamste belemmering vormen om gezondheidszorg te zoeken, kunnen werkgevers in hun arbeidsvoorwaardenpakket voor werknemers de broodnodige ondersteuning voor gezondheidszorg opnemen.”
Er is een duidelijke ongelijkheid tussen mannen en vrouwen wat betreft het vertrouwen van werknemers om zich gezondheidszorg te kunnen veroorloven: 17% van de mannelijke werknemers heeft hier geen vertrouwen in, vergeleken met 30% van de vrouwelijke werknemers. Van de verschillende inkomenscategorieën heeft 20% van de werknemers met een huishoudinkomen boven het mediane inkomen er geen vertrouwen in dat ze zich gezondheidszorg kunnen veroorloven, een cijfer dat stijgt naar 31% voor degenen onder het mediane inkomen.
“Er is een reeks voordelen en interventies die werkgevers kunnen introduceren om werknemers te helpen de zorgkloof op een kosteneffectieve manier te dichten. Het aanbieden van preventieve gezondheidsonderzoeken, telegezondheidszorg met korting, financiering voor geneesmiddelen op recept en geestelijke gezondheidszorg zijn bijvoorbeeld waardevolle initiatieven voor werknemers Belangrijk is dat werkgevers niet vergeten dat verliezen door verminderde productiviteit en verzekeringsclaims als gevolg van een slechte gezondheid van werknemers kostbaar zijn. Deze verliezen kunnen worden beperkt en de productiviteit kan zelfs worden verhoogd door zinvolle gezondheidsvoordelen”, aldus Lumby.
In het licht van de veranderingen op de werkvloer, technologische disrupties en snelle opkomst van AI maakten werknemers zich meer en meer zorgen over hun korte en lange termijn-behoeften. Het onderzoek laat zien dat financiële stressfactoren , zoals maandelijks rond komen, een zorgeloos pensioen of het kopen van een woning, staan bovenaan de lijst van de zorgen op de werkvloer, terwijl bijna de helft van de werknemers (45%) zich ernstige zorgen maakt over het behouden van hun baan.
Gezien deze druk is het niet verrassend te noemen dat werknemers zich in toenemende mate zorgen maken over hun gezondheid. Sinds het laatste ‘Health on demand’-rapport is het percentage werknemers dat zich lichamelijk en geestelijk goed voelt teruggelopen van 82% naar 74%. Een andere uitkomst is dat werknemers zich een commody voelen: bijna twee op de vijf (39%) vindt dat ze meer vervangen en minder gewaardeerd worden dan vier jaar geleden.
Verder blijkt uit het onderzoek dat hoe meer employee benefits een werknemer van zijn werkgever ontvangt des te meer hij of zij groeit in zin /haar rol. Bij tien of meer employee benefits is dat 75%, bij vijf tot negen 74%, bij één tot vier 59% en bij geen employee benefits 46%. Meer employee benefits brengt ook met zich mee dat werknemers zich meer gewaardeerd en betrokken voelen bij hun bedrijf en er meer vertrouwen in hebben dat zij voor zichzelf en hun gezin de gezondheidzorg kunnen bieden die nodig is.
Volgens het rapport zijn de fysieke gezondheidsvoordelen die werknemers het meest waarderen: 38% waardeert verzekeringsdekking of kortingen voor routine doktersbezoeken (verstrekt door 19% van de werkgevers); 36% hecht waarde aan preventieve kankerscreenings (aangeboden door 13% van de werkgevers) en 34% hecht waarde aan verzekeringsdekking of kortingen voor poliklinische geneesmiddelen op recept (verstrekt door 17% van de werkgevers).
Klik hier voor het volledige rapport https://www.marsh.com/en-gb/services/employee-health-benefits/insights/health-on-demand.html.