Frans onderzoek toont 39% toename in ziekteverzuim onder werknemers aan

In Frankrijk is de afgelopen vijf jaar het verzuimpercentage onder werknemers met 39% gestegen, met een gemiddelde jaarlijkse groei van 6,85%. Uit het onderzoek van 2019 bleek dat in de voorgaande 12 maanden 36% van de werknemers minstens één keer afwezig was geweest. Gemiddeld waren werknemers 14,1 dagen afwezig. Voor bedrijven met meer dan 50 werknemers was het verzuimpercentage 3,9%, zo blijkt uit het vijfde opeenvolgende onderzoek van REHALTO, een bedrijf van Workplace Options, onder HR-directeuren en werknemers over absenteïsme op het werk.

Christin Mainguy, Senior Vice President of Strategic Relationships voor Workplace Options, zegt: “Ziekteverzuim blijft een belangrijk probleem voor bedrijven. Dit onderzoek dient als barometer om ons een beter inzicht te geven in de oorzaken van absenteïsme op de werkplek en de mogelijkheden te identificeren om de gezondheid en arbeidsomstandigheden van werknemers te helpen verbeteren.”

Significante verschillen per leeftijd, functiecategorie; duur verzuim neemt toe

In overeenstemming met de resultaten van voorgaande jaren varieerde het gemiddelde verzuimpercentage aanzienlijk per leeftijd en functiecategorie van de werknemer. Het verzuimpercentage was het hoogst voor werknemers van 50 jaar en ouder (4,4%), arbeiders (6,5%) en werknemers in de industriële sector (4,8%). Het ziekteverzuim was daarentegen het laagst onder werknemers jonger dan 30 jaar (2,8%), leidinggevenden (1,4%) en commerciële werknemers (2,2%).

Hoewel zes van de tien afwezigheidsperioden korter waren dan drie maanden, neemt de duur van afwezigheid toe. Langdurige afwezigheden van meer dan drie maanden vertegenwoordigen nu 9% van alle afwezigheden. Bovendien wordt langdurige afwezigheid beschouwd als het duurst.

Emotionele gezondheidsproblemen de belangrijkste oorzaak van afwezigheid

Als we gewone ziekten zoals keelpijn of verkoudheid buiten beschouwing laten, zijn emotionele problemen nu de belangrijkste oorzaak van afwezigheid op het werk (29%), vergeleken met aandoeningen aan het bewegingsapparaat (27%). Als we de soorten emotionele gezondheidsproblemen nader bekijken, zien we dat 19% te maken heeft met burn-out en 10 procent met psychologische stoornissen.

Afgezien van de statistieken en in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bevestigt dit onderzoek de realiteit van presenteïsme, dat wordt omschreven als het gebrek aan productiviteit dat wordt ervaren wanneer werknemers die afgeleid of ziek zijn naar het werk komen. Uit het onderzoek bleek dat 34% van de werknemers die te maken hebben met een probleem waarvoor ziekteverlof nodig is, naar het werk gaan. Nog eens 10% geeft er de voorkeur aan om gebruik te maken van hun jaarlijkse vakantietoeslag. Twee mogelijke verklaringen hiervoor zijn bezorgdheid over een inkomensdaling (vooral bij arbeiders) en een hoge werkdruk (vooral bij leidinggevenden).

Werkproblemen genoemd voor een kwart van de afwezigheden

In het onderzoek gaf 23% van de werknemers die afwezig waren werkgerelateerde redenen op. Problemen met managementpraktijken werden door 12% van de werknemers genoemd als reden voor hun afwezigheid.

Meer specifiek was 7% van de verzuimende werknemers in de afgelopen 12 maanden met ziekteverlof gegaan vanwege een burn-out. Vrouwen (9%), de jongsten (9% van de werknemers jonger dan 30 jaar) en werknemers met een contract voor bepaalde tijd (11%) hadden vaker te maken met dit soort ziekteverlof. Ook interessant is dat 22% van de ondervraagde werknemers verzorgers waren en dat het percentage burn-outs steeg naar 14% wanneer er een afhankelijke thuis woont.

Negatieve gevolgen voor bedrijven

Voor de meerderheid van de HR-directeuren heeft absenteïsme een negatieve impact op hun bedrijf (75%) en op de economische prestaties (58%). Veel voorkomende problemen in verband met absenteïsme zijn problemen met het vinden van vervangers, productietekorten en vertragingen bij leveringen.

In het onderzoek beschouwde 84% van de werknemers de terugkeer naar het werk na een lange periode van afwezigheid (meer dan drie maanden) als een vervelende gebeurtenis. Van de werknemers die lange tijd afwezig waren geweest, gaf 62% aan behoefte te hebben aan ondersteuning door hun bedrijf. Het soort steun dat ze wensten was aandacht van hun manager, administratieve ondersteuning en flexibiliteit met betrekking tot functies en arbeidsomstandigheden.

Bedrijven ondernemen een aantal acties om afwezigheden op het werk beter te beheren en te voorkomen, waaronder het creëren van een kwaliteitsvolle werkomgeving (80%), flexibele werktijden en -roosters (65%), versterking van het team van de afwezige werknemer (62%) en ondersteuning voor werknemers die terugkeren naar het werk (59%).Volgens het onderzoek staat 21 % van de bedrijven telewerken toe. Telewerken, zelfs op incidentele basis, lijkt een sterk positief effect te hebben op het ziekteverzuim. Het verzuimpercentage voor werknemers met telewerkopties is 2%, en het is 1,2 procent voor degenen die af en toe kunnen telewerken. Dit in vergelijking met een verzuimpercentage van 4,3% voor werknemers die niet kunnen telewerken.

Gezondheids- en welzijnsprogramma’s niet wijdverbreid

Uit het onderzoek bleek dat 28% van de bedrijven informatie had gedeeld met werknemers om lichaamsbeweging aan te moedigen, 25% had een uitgebalanceerd dieet gepromoot om de gezondheid op peil te houden en 25% bood een telefoonlijn aan voor psychologische begeleiding en ondersteuning.

Drie van de vier HR-directeuren beschouwden veranderingen in het bedrijf als een uitdaging, 83% gaf aan behoefte te hebben aan de vaardigheden die nodig zijn om hun werk uit te voeren en 25% gaf aan zich gestrest te voelen. Uit het onderzoek bleek ook dat één op de twee HR-directeuren minstens 10% van zijn werktijd besteedt aan de preventie en het beheer van menselijke en sociale risico’s.