De inzet van drones en robots door de brandweer wordt steeds gebruikelijker. Waar het specialisme Team Digitale Verkenning (TDV) nog relatief jong is, groeit het aantal inzetten snel. In 2024 zijn de teams samen 375 keer uitgerukt. Inmiddels zijn twaalf teams actief bij verschillende veiligheidsregio’s in het land.TDV ondersteunt bij uiteenlopende incidenten, zoals natuurbranden, vermissingen, branden en incidenten met gevaarlijke stoffen. Door technologie zoals drones en onderwaterdrones kunnen incidentlocaties snel en veilig in kaart worden gebracht. Dat helpt bij de beeldvorming, het nemen van besluiten en het verhogen van de veiligheid.
In het afgelopen jaar traden vijf nieuwe teams in dienst. Zij voldoen aan de afgesproken richtlijnen en hebben officiële goedkeuring voor inzetten. Het twaalfde team is TDV Drenthe. Dit team is sinds 30 maart inzetbaar.Elke regio vult het specialisme op een eigen manier in. In Veiligheidsregio Drenthe is het TDV-team opgebouwd uit zes vrijwilligers van post Rolde. Zij rukken uit met een voertuig waarin een dronekoffer ligt met daarin een DJI M30T – een robuuste buitendrone die live luchtbeelden levert. De beelden worden tijdens een inzet bediend en geïnterpreteerd door een assistent-operator, zodat het incident vanuit de lucht direct in beeld komt. Dat geeft het CoPI een snel overzicht van de situatie, bijvoorbeeld bij natuurbrand of grote brand.
Drenthe kijkt ook vooruit: zo wordt er gewerkt aan een verkenningsrobot die ook op plekken waar mensen moeilijk, of gevaarlijk, kunnen komen informatie kan verzamelen. De verwachting is dat deze techniek in de toekomst bijdraagt aan nog veiliger optreden.De landelijke vliegorganisatie, waarvan het NIPV vergunninghouder is, zorgt ervoor dat de inzet van drones veilig en professioneel verloopt. De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft het systeem positief beoordeeld tijdens een recente audit.