FERMA steunt EU-voorstel voor herverzekeringsregeling voor natuurrampen

FERMA steunt het gezamenlijke voorstel van de Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen (EIOPA) en de Europese Centrale Bank (ECB) om een Europese publiek-private herverzekeringsregeling op te zetten om de gevolgen van natuurrampen te beperken. FERMA steunt het initiatief, maar heeft ook een aantal belangrijke overwegingen geformuleerd om het succes van het initiatief te bevorderen.

In het gezamenlijke document van de EIOPA en de ECB, Towards a European System for Natural Catastrophe Risk Management, wordt een oplossing op EU-niveau voorgesteld die op twee pijlers berust en bedoeld is om de steeds groter wordende verzekeringskloof voor natuurrampen te dichten. De kern ervan is de oprichting van een publiek-privaat EU-herverzekeringssysteem om de economische blootstelling aan de toenemende frequentie en ernst van dergelijke gebeurtenissen te verminderen.

De onlangs door de Europese Commissie gepubliceerde European Preparedness Union Strategy (EPUS) benadrukt ook de noodzaak voor de ontwikkeling van het door EIOPA en ECB voorgestelde herverzekeringsmechanisme.De voorgestelde regeling zou worden gefinancierd door middel van op risico gebaseerde premies die door (her)verzekeraars of nationale verzekeringssystemen worden betaald. FERMA staat volledig achter dit model en stelt dat een op risico gebaseerde prijsstelling het risicobewustzijn vergroot, preventieve maatregelen aanmoedigt en de beste praktijken versterkt die al worden toegepast door particuliere (her)verzekeraars en hun zakelijke klanten.

FERMA is ook van mening dat de oprichting van een speciale herverzekeringspool voor de hele EU Europa in staat zou stellen om zijn prijssoevereiniteit terug te krijgen, de prijsvolatiliteit te verminderen en een grotere stabiliteit van de verzekeringskosten te bevorderen, wat zowel bedrijven, verzekeraars als consumenten ten goede zou komen.

Belangrijke elementen

Door het initiatief te steunen, benadrukt FERMA een aantal cruciale gebieden die in overweging moeten worden genomen om de regeling te laten slagen:

Betrouwbaarheid en consistentie van gegevens: Betrouwbare, consistente gegevens zijn van vitaal belang voor een nauwkeurige risicobeoordeling, het vaststellen van eerlijke premies en een effectieve verwerking van claims. FERMA wijst op de huidige verschillen tussen de nationale praktijken voor het verzamelen van gegevens en dringt er bij de regelgevers op aan om de te verzamelen gegevens te definiëren, de methodologieën te standaardiseren en robuuste governancesystemen op te zetten.

Managen van premietarieven: Een diverse en voldoende grote EU-pool is essentieel om onevenredig hoge premies te vermijden. FERMA beveelt verdere studies aan om de optimale schaal te bepalen voor risicospreiding en prijsstabiliteit. Ze pleit ook voor een kader dat een zinvolle deelname van de privésector en een minimumdrempel voor deelname garandeert.

Duidelijk regelgevend kader: Een stabiel, welomschreven wettelijk kader is nodig om zekerheid te bieden rond contractuele verplichtingen, verwerking van claims en geschillenbeslechting. FERMA waarschuwt echter ook dat onnodige kosten of administratieve lasten vermeden moeten worden.

De betrokkenheid van de particuliere sector versterken

Om de levensvatbaarheid van het stelsel op lange termijn en de betrokkenheid van de privésector te garanderen, vestigt FERMA de aandacht op de volatiliteit die wordt gecreëerd door jaarlijkse verzekeringsvernieuwingen. FERMA stelt voor om mechanismen te integreren die rendementen over meerjarige perioden beoordelen om de marktstabiliteit te bevorderen.

FERMA pleit ook voor een gestructureerd, continu overlegproces met beleidsmakers, (her)verzekeraars en risicomanagers tijdens de ontwikkeling van het initiatief. Bovendien moet de bestuursstructuur van de regeling de rollen en verantwoordelijkheden tussen de EU-entiteiten, nationale regelingen en deelnemers uit de particuliere sector duidelijk afbakenen om onbedoelde concurrentie te voorkomen.

Tot slot dringt FERMA erop aan dat de herverzekeringsregeling als hefboom wordt gebruikt voor het stimuleren en financieren van inspanningen op het gebied van risicopreventie en risicobeperking, om te zorgen voor duurzame langetermijnfinanciering voor de vergoeding van schade door natuurrampen.

In een reactie op de Position Paper zei Charlotte Hedemark, voorzitter van FERMA: “FERMA verwelkomt de voorgestelde EU-regeling voor publiek-private herverzekering als een essentiële stap in de aanpak van het groeiende gebrek aan bescherming tegen natuurrampen. Het succes ervan zal echter afhangen van nauwe samenwerking tussen belanghebbenden, consistente gegevenspraktijken en duidelijke juridische en operationele structuren. FERMA is vastbesloten om een constructieve rol te spelen tijdens de ontwikkeling en implementatie van dit cruciale initiatief voor de veerkracht en het concurrentievermogen van Europa.”