De verzekeringspremies in Europa zijn in het eerste kwartaal van 2025 opnieuw gemiddeld gedaald: met 1%. Het is het tweede kwartaal op rij dat de gemiddelde zakelijke verzekeringspremies een dalende lijn vertonen ten opzichte van Q4 2024 toen de gemiddelde premiedaling met 2%. In de beide kwartalen daarvoor bleef het premieniveau stabiel na vele jaren van opeenvolgende premiestijgingen, zo blijkt uit Marsh’ Global Insurance Market Index.
Property
De property-premies daalden gemiddeld met 1%, aangewakkerd door een sterke concurrentie tussen verzekeraars en een ruim voor handen capaciteit, na een stabilisatie in het vierde kwartaal van 2024. Grotere organisaties kregen over het algemeen te maken met gunstigere premies in vergelijking met de middenmarkt, ondanks de toegenomen interesse van verzekeraars naar bedrijven in de middenmarkt.
Cyberclausules bleven een belangrijk discussiepunt met verzekeraars. Aanhoudende economische en politieke druk in de belangrijkste Europese landen had een negatieve invloed op bepaalde sectoren, wat leidde tot lagere waarden voor bedrijfsschade (BI), met name in de automobielsector. Langetermijnovereenkomsten (LTA’s) waren algemeen beschikbaar in de meeste Europese markten omdat verzekeraars prioriteit gaven aan retentie en groei.
Casualty
Na een stabilisatie in het vierde kwartaal van dit jaar vertoonden de casualtypremies daarentegen wel een gemiddelde stijging: met 2%, al blijft de exposure voor aan VS gerelateerde risico’s een belangrijke factor.
Stijgingen werden gedreven door algemene aansprakelijkheidsrisico’s voor klanten met blootstelling aan de VS en verschuivingen in werknemerscompensatie/werkgeversaansprakelijkheid in grotere markten zoals België en Italië.De meeste Europese organisaties zonder risicoblootstelling aan de VS verlengden tegen vlakke tarieven vanwege de toegenomen concurrentie en de groeidoelstellingen van verzekeraars. De dekkingsvoorwaarden bleven over het algemeen stabiel, hoewel er een aantal uitsluitingen voor biometrische data werden geïntroduceerd
FinPro-lines
De premies voor FinPro-verzekeringen daalden voor het achtste kwartaal op rij. De tarieven daalden gemiddeld met 6%, waarbij de verlagingen in de excess layers groter waren dan in de primaire layers.In de drie kwartalen hiervoor bedroeg de premieverlaging gemiddeld 7%, 7% en 3%.
De capaciteit in financiële en professionele verzekeringen overtrof de vraag, met een capaciteitstoename van zowel nieuwkomers als gevestigde bedrijven. Ongeveer 80% van de renewals van Directors and Officers (D&O)-polissen profiteerde van premiedalingen, waarbij veel grote programma’s werden vernieuwd in het kader van LTA’s die vooraf overeengekomen prmuetariefdalingen omvatten.
De premies voor Crime Insurance-verzekeringen daalden door de toegenomen concurrentie. De professionele indemnitymarkt bleef gefragmenteerd, met over het algemeen minder grote premiedalingen dan in D&O, en enkele kleine stijgingen. Er waren kansen om opnieuw te onderhandelen over de polisvoorwaarden en de dekking te vernieuwen, met name op het gebied van D&O en ESG-risico’s (Environmental, Social en Governance).
Cyberpremies
De cyberverzekeirngspremies gingen mede door een forse concurrentie tussen verzekeraars fors omlaag: met gemiddeld 10%. – De middenmarkt is aanzienlijk concurrerender geworden door de toegenomen capaciteit. Verzekeraars hebben hoge groeidoelstellingen gesteld en de capaciteit per layer is verder toegenomen.
Klanten kochten steeds hogere limieten omdat ze profiteerden van gunstige marktomstandigheden. Beperkingen werden vaak opgeheven en verzekeraars breidden de dekking uit met extra sectorspecifieke uitbreidingen en innovatieve oplossingen. Nieuwe regelgeving, waaronder de NIS2-richtlijn en de EU Digital Operational Resilience Act (DORA), wordt van kracht en de EU AI Act-wetgeving ontwikkelt zich naar een ingangsdatum van 2026. Verzekeraars richten zich op het beheer van verkopers en het verzamelen van gegevens.