Onderzoek BIBA: Regelgevingskosten bedragen 5,2% van verzekeringspremies

Nieuw onderzoek in opdracht van de British Insurance Brokers’ Association (BIBA), uitgevoerd door London Economics, onthult dat de regelgevingskosten 5,2% van de geïnde verzekeringspremies bedragen. Dit is 3,3% voor verzekeringsmakelaars en 1,9% voor verzekeraars, waarbij de kosten voor makelaars hoger zijn ondanks hun lagere systeemrisico.

London Economics analyseerde zowel de directe als de indirecte kosten van regelgeving voor een steekproef van BIBA-makelaars en -verzekeraars voor zowel particuliere als zakelijke verzekeringen. De directe kosten van regelgeving omvatten de betaalde vergoedingen en heffingen, en de indirecte kosten omvatten de kosten die worden gemaakt om aan de regelgeving te voldoen, zoals de interne kosten van personeel en ingekochte nalevingsdiensten.

Het onderzoek bouwt voort op een onderzoek uit 2023 waaruit bleek dat de directe regelgevingskosten voor makelaars 40% hoger zijn dan in 2019, en dat de totale directe en indirecte kosten gelijk zijn aan 8,1% van de vergoedingen en provisies voor verzekeringsbemiddeling. Dit nieuwe onderzoek onthult voor het eerst de impact van regelgevingskosten in relatie tot de verzekeringspremies die klanten betalen.  BIBA is van mening dat deze cijfers een verder bewijs zijn van de onevenredige kosten van de regelgeving waarmee verzekeringsmakelaars te maken hebben.

Graeme Trudgill, Chief Executive van BIBA, zegt hierover: “De kosten van regelgeving zijn te hoog.  Ze staan niet in verhouding tot het risico dat makelaars vormen, en nu kunnen we niet alleen aantonen dat het duur is voor makelaars, maar ook dat de hoge regelgevingskosten de premies met 5,2% beïnvloeden.Wij zijn ervan overtuigd dat de last van de regelgeving kan worden verminderd en we werken nauwer dan ooit samen met de FCA aan een aantal mogelijkheden om verandering te bewerkstelligen.  Ons Manifest schetst zes belangrijke vragen aan de toezichthouder en we zijn blij dat ze constructief met ons samenwerken om een verschil te maken voor leden.”

Patrice Muller, Senior Partner bij London Economics, voegt hieraan toe: “Uit ons onderzoek blijkt dat een aanzienlijk deel van de kosten van verzekeringsmaatschappijen en makelaars – en dus ook van de premies voor consumenten – kan worden toegeschreven aan het huidige regelgevingskader. Deze bevindingen wijzen op een duidelijke kans: door de bestaande regelgeving en regelgevingsprocessen te stroomlijnen, is er potentieel om zinvolle voordelen voor de consument op te leveren in de vorm van lagere premies, terwijl de noodzakelijke bescherming gehandhaafd blijft.”

Voor verzekeringsmakelaars bedragen de indirecte regelgevingskosten, gemeten als percentage van de geïnde premies, gemiddeld 3,2% van de geïnde premies. Voor verzekeraars zijn de indirecte kosten met 1,6% van de geïnde premies lager dan voor makelaars.