Meer Duitse ouderen krijgen auto-ongeluk

In tegenstelling tot de algemene trend krijgen steeds meer oudere bestuurders ongelukken in Duitsland. Het ongevallenonderzoek van het Duitse Verbond van Verzekeraars GDV wil de rijvaardigheid en mobiliteit van senioren verbeteren.Terwijl het aantal autobestuurders van bekende leeftijd dat betrokken was bij ongevallen met letsel en dodelijke afloop tussen 2013 en 2023 in totaal met 12% daalde tot ongeveer 303.800, steeg het in de leeftijdsgroep 75+ met 26% tot ongeveer 21.500. Drie van de vier mensen van 75 jaar en ouder veroorzaakten het ongeval zelf in 2023 (77%). Zij waren de hoofdoorzaak in 16.468 gevallen (een stijging van 28% ten opzichte van 2013).

“Oudere mensen reizen steeds meer over de Duitse wegen,” zegt Kirstin Zeidler, hoofd Ongevallenonderzoek Verzekeraars (UDV) bij het GDV. De afstand die 75-plussers afleggen met de auto is tussen 2008 en 2017 met bijna 95% toegenomen, Deze trend zal zich naar verwachting voortzetten.Landelijk hebben steeds meer mensen van 75 jaar en ouder een rijbewijs: “Terwijl er in 2015 iets minder dan 2,5 miljoen rijbewijsbezitters in de 75-plusgeneratie waren, waren dat er in 2024 bijna 5,9 miljoen, meer dan twee keer zoveel”, zegt Zeidler. Vooral de groep vrouwen met een rijbewijs is gegroeid (1,9 miljoen, 2015: ongeveer 0,7 miljoen).

 

Feedback reizen voor veilig rijden

Gemeten in rijprestaties neemt het risico op ongevallen vanaf 75 jaar aanzienlijk toe omdat aandacht, concentratie en reactiesnelheid geleidelijk afnemen. Dit wordt duidelijk in complexe situaties op kruispunten met veel voetgangers, auto’s en fietsers of op onbekende routes. Feedbackritten helpen mensen om zo lang mogelijk veilig te rijden.

“Na een rit van 45 minuten in hun eigen auto krijgen bestuurders vertrouwelijke feedback van experts en kunnen ze hun rijgedrag aanpassen, zoals het vermijden van onbekende routes of spitsuren,” zegt Zeidler. Doorslaggevend is dat het resultaat geen gevolgen heeft voor het rijbewijs. Dit verhoogt de acceptatie. Het UDV heeft in twee onderzoeksprojecten bewezen dat de proefpersonen veiliger en zelfverzekerder reden.

Volgens nieuwe EU-regels moet Duitsland de komende vier jaar elke 15 jaar één van drie voorwaarden verbinden aan de verlenging van het rijbewijs: zelfrapportage, gezondheidscontroles of alternatieve maatregelen. Voor bestuurders van 75 jaar en ouder is een proefrit de meest geschikte optie.