Om het risico van geperfluoreerde en polygefluoreerde alkylstoffen – afgekort PFAS – beter te herkennen, te berekenen en tot een economisch redelijk niveau te beperken, heeft de Duitse verzekeraarsorganisatie GDV een nieuwe contractuele clausule toegevoegd aan haar niet-bindende standaardvoorwaarden. De clausule kan desgewenst worden toegevoegd aan bedrijfs- en productaansprakelijkheidsverzekeringen en aan verzekeringspolissen voor milieurisico’s en dienen deze als uitgangspunt voor de risicodialoog.
“Met behulp van deze PFAS-clausule kunnen verzekeraars schade veroorzaakt door deze chemicaliën in eerste instantie uitsluiten – en vervolgens, in een tweede stap, met klanten de specifieke voorwaarden overeenkomen waaronder en de hoogte van de schade veroorzaakt door bepaalde PFAS-verbindingen weer wordt verzekerd”, zegt Anja Käfer-Rohrbach, adjunct-directeur van GDV.
PFAS-verbindingen, die bekend staan als forever chemicals, stoten water, vuil, vet en olie af en zijn bestand tegen zowel extreme hitte als kou. Omdat veel PFAS-verbindingen echter ook als schadelijk voor de gezondheid worden beschouwd, is de omgang met de meer dan 10.000 verbindingen al jaren controversieel. De industrie verzet zich tegen een algemeen verbod zoals voorgesteld door de EU. In plaats daarvan vragen fabrikanten om een gedifferentieerde aanpak van de verschillende PFAS-groepen: Welke verbindingen zijn schadelijk voor mens en milieu wanneer ze op welke manier worden gebruikt?
Ook de verzekeringsbranche is geïnteresseerd in de antwoorden op deze vragen. Ter voorbereiding op overeenkomstige risicodialogen ontwikkelt de vereniging een niet-bindende richtlijn parallel aan de PFAS-clausule, die de wetenschappelijke en wettelijke classificatie van risico’s moet vergemakkelijken. Deze aanpak heeft voordelen voor beide partijen: Voor fabrikanten en gebruikers van PFAS komen de gevaren, die voorheen vaak alleen in abstracte termen werden waargenomen, in beeld en worden zichtbaar. In dialoog met de verzekeraars kunnen ze hun risico’s – en de mogelijkheden om ze te beheersen – beter bekijken. “Idealiter zal de PFAS-clausule ook helpen om sneller echte alternatieven te ontwikkelen voor de gevaarlijke vormen van eeuwigdurende chemicaliën,” zegt Käfer-Rohrbach.
Download