Nationale-Nederlanden is de grote winnaar geworden bij de onlangs uitgereikte IG&H Performance Monitor 2024. De verzekeraar kwam als beste uit de bus bij vier deelcategorieën – schade zakelijk, volmacht pensioenen en leven (ORV) – en behaalde daarnaast drie tweede plaatsen: inkomen collectief, banksparen en schade particulier. Verder viel a.s.r vier keer in de prijzen – 2x 1e, 1x 2e en 1x 3e -, de Goudse drie keer met twee tweede plekken en een derde plek en Klaverblad twee keer (1x plek 2 en 1x derde. Negen verzekeraars kwamen één keer in de Top-3
Elk jaar meet de Performance Monitor hoe verzekeringsadviseurs de samenwerking met verzekeraars ervaren. De IG&H Performance Monitor maakt al meer dan 20 jaar voor verzekeraars inzichtelijk hoe zij presteren ten opzichte van hun concurrenten. De Performance Monitor biedt verzekeraars een overzicht van hun prestaties op verschillende gebieden, zoals adviseurstevredenheid en de mate waarin het intermediair vertrouwen heeft in het management en de strategie van het verzekeringsbedrijf.
Winnaars 2024 per deelmarkt
Schade zakelijk: 1. NN (7,8), 2. De Goudse (7,6) en 3. Klaverblad (7,3).
Internationalisatie is in deze deelmarkt het toverwoord, zowel bij verzekeraars als het Intermediair. Provinciale verzekeraars weten zakelijke schadeadviseurs steeds beter te bedienen. Waarderingen blijven op een hoog niveau. Investeringen in digitale dienstverlening leveren soepel werkende aanvraagstraten op. Maatwerk blijft een thema. Digitale snelheid en maatwerk gaan moeilijk samen, maar bij afwijkende vragen weten verzekeraars hun acceptatiespecialisten sneller met de adviseur in contact te brengen
Volmacht: 1. NN (7,9), 2. a.s.r. (7,5) en 3. Avéro Achmea (7,2).
Een belangrijke categorie: volmacht. En een segment met enorm veel ontwikkelingen: sterke groei, en toetreders uit binnen- en buitenland. Zien we dat ook terug in de waarderingen van volmachtpartners? Het antwoord is Ja. De branchebrede marktwaardering daalt wat, en dat zit in typisch volmachtgerelateerde zaken als ondersteuning bij overvoer, ondersteuning bij inregelen, en de gevoelde concurrentie met het provinciale kanaal. Twee volmachtgevers steken boven de markt uit, NN en ASR. Maar ook bij andere partijen gaat steeds meer aandacht uit naar het volmachtkanaal.
Schade particulier: 1. Nh1816 (8,7), 2. NN (7,9) en 3. A.s.r (7,8)
De markt voor particuliere schadeverzekeringen is een echte prijsmarkt. Adviseurs hebben te maken met concurrentie uit allerlei hoeken, maar met name de competitie vanuit het directe en bancaire kanaal is hevig. De consument is prijsbewust, vergelijkt zelf ook en laat dat adviseurs weten. Niet voor niets dat de intermediairs die reageren in de Performance Monitor blijven hameren op zo scherp mogelijke tarieven.
Inkomen Collectief: 1.a.s.r (7,9) en 2/3 de goudse en NN (7,7)
Inkomen collectief is echt een groeimarkt. Er wordt veel geïnvesteerd, veel geïnnoveerd, en dat zie je duidelijk terug in de waarderingen van adviseurs. ASR, De Goudse en NN zetten alle drie grote stappen vooruit. Waar zit dat in? Vlotte processen, deskundige ondersteuning van binnen- en buitendienst, en uiteraard scherpere premies. Topscores zijn er voor verzekeraars met een STP-proces voor standaardaanvragen en een flexibele opstelling rond maatwerk. De winst is er nog te behalen in de digitale dienstverlening.
Inkomen individueel: 1.a.sr (7,8), 2. Klaverblad (7,7) en 3. de Goudse en Movir (beide 7,5)
Wetgeving en een veranderende klantbehoefte zorgen in deze deelmarkt voor een opkomst van nieuwe spelers en proposities. De cijfers in de markt voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn dit jaar wat gezakt. Adviseurs zien dat verzekeraars wat strenger geworden zijn in acceptatie, dat de premies wat zijn opgetrokken. En verzekeraars krijgen maar heel moeilijk grip op de doorlooptijd van medische acceptatie. Wat gaat er goed? De producten zelf worden hoog beoordeeld. Niet-medische aanvragen vlot verwerken hebben aanbieders goed onder de knie, en er zijn marktbreed zeer deskundige binnendiensten om adviseurs bij te staan.
Pensioenen: 1. NN (7,9), 2. Athora (7,6) en 3. Allianz (7,5)
In pensioenen hebben adviseurs hoge verwachtingen van aanbieders. De Wtp schudt de markt op: er moet een breed, nieuw palet aan productkeuzes komen, en adviseurs verwachten grote flexibiliteit, bijvoorbeeld als het gaat om beleggingsopties. En alles staat of valt met de kwaliteit van de digitale dienstverlening; portalen, koppelingen, kennisbanken. Mislukt dat, dan zie je dat heel snel terug in de waarderingen. De hoogst scorende partijen zijn niet voor niets de partijen die digitaal de zaken het best op de rit hebben.
Banksparen: Brand New Day (8,0), 2. NN (7,6) en 3. Centraal Beheer (7,4).
Aanbieders in banksparen varen wel bij de Wtp. De vergroting van de fiscale ruimte heeft echt een boost gegeven aan de derde pijler. En niet alleen de markt groeit, ook de waarderingen van de adviseurs zitten in de lift. Over de gehele linie neemt de tevredenheid toe met 0,3 punt. Waar zit dat in? Adviseurs belonen snelheid, digitale efficiëntie en – natuurlijk – een goede rente.
Leven: ½ TAF en NN (beide 8,1) en 3. Schildon (8,0)
Het gaat goed met de prestaties van ORV-aanbieders. De 7,9 gemiddeld is het hoogste cijfer in alle deelmarkten van de Performance Monitor. Wat valt er op? Het vertrouwen in management en strategie van de aanbieders is toegenomen. Adviseurs zijn positiever dan ooit. Het proces van aanvraag tot polisafgifte verloopt in recordsnelheid, persoonlijke ondersteuning bij ingewikkelder aanvragen is altijd dichtbij. Dit is echt een markt die een compliment verdient.