Analyse Munich Re: Vier megatrends zullen de economische omgeving de komende tien jaar beïnvloeden

De wereldwijde macro-economische omstandigheden zullen de komende jaren uitdagend blijven, omdat aanhoudende geopolitieke crises de onzekerheid in stand houden. Bovendien zal het samenspel van wereldwijde megatrends de wereld dwingen tot een decennium van lagere groei en hogere inflatie. Dit is de belangrijkste conclusie van een economische analyse van Munich Re.

Meer specifiek voorspelt het Economic Research team van Munich Re een gemiddelde wereldwijde economische groei van 2,5% en een inflatie van 2,2% in de geïndustrialiseerde landen van 2025 tot 2034 – vergeleken met respectievelijk 3,1% en 1,5% van 2010 tot 2019.

Deze neerwaartse verschuiving zal grotendeels worden gedreven door wereldwijde megatrends die de macro-economische omstandigheden op de lange termijn zullen beïnvloeden. Globalisering, demografie en digitalisering, bijvoorbeeld, hebben in de afgelopen decennia geholpen om de economische groei te versterken en de inflatie te verlagen. Maar sommige van deze krachten die de wereldeconomie voortstuwen, zijn fundamenteel aan het veranderen, terwijl er nieuwe krachten aan het ontstaan zijn.

Met name de volgende vier structurele trends zullen de komende tien jaar waarschijnlijk een centrale rol spelen.

* Deglobalisering: Zwakkere internationale handel en verminderde grensoverschrijdende integratie zullen de economische groei belemmeren en de inflatie aanwakkeren;

* Decarbonisatie: De overgang naar een economie met net zero-uitstoot zal de premies onder druk zetten en, althans in het begin, de economische groei belemmeren;.

* Demografie: Arbeidstekorten, verergerd door de vergrijzing van de beroepsbevolking in veel geïndustrialiseerde landen, zullen de lonen opdrijven en daarmee de inflatie, terwijl ze ook de groei afremmen

* Digitalisering zal de enige megatrend zijn die de wereldeconomie stimuleert, omdat een hogere productiviteit de economische groei bevordert en de inflatie afremt

Over het geheel genomen zullen deze vier megatrends volgens Munich Re de groei beïnvloeden en de inflatie aanwakkeren,  al valt nog te bezien in welke mate.” Zowel gematigde als ernstige scenario’s zijn denkbaar. De hierboven genoemde cijfers voor groei en inflatie vertegenwoordigen momenteel het meest waarschijnlijke scenario. Maar in één specifiek risicoscenario – d.w.z. als de eerder genoemde megatrends extreem negatieve gevolgen hebben – zou de inflatie in geïndustrialiseerde landen aanzienlijk hoger kunnen uitvallen.Tegen deze achtergrond is het vooral belangrijk dat digitalisering de productiviteit kan verhogen en dat beleidsmakers gunstige omstandigheden creëren die de economische groei bevorderen.:

De verzekeringssector moet zich voorbereiden op het risico van een aanhoudende inflatie die nog hoger is dan nu al wordt verwacht – wat vooral een impact zou hebben op activiteiten met lange looptijden, zoals wettelijke aansprakelijkheid. Positief is dat de onderliggende veranderingen in de wereldeconomie ook kansen zullen bieden op het gebied van oplossingen voor risico-overdracht door digitalisering, bijvoorbeeld, en in het bijzonder op het gebied van cyberverzekeringen.

Zie de whitepaper van Munich Re Economic Research voor meer informatie https://www.munichre.com/en/insights/economy/long-term-economic-trends.html#-1544927781