Geopolitieke risico’s vormen een grote zorg voor wereldwijde bedrijven, vooral in de maritieme sector. Het populistische beleid en de tarieven die onder de verkozen president Trump worden verwacht, kunnen de wereldhandel verder verstoren.Een historisch jaar van nationale verkiezingen wereldwijd en de uitbreiding van gewapende conflicten in Oost-Europa en het Midden-Oosten hebben geopolitieke risico’s verder in de schijnwerpers van de sector gezet nu de kalender naar het nieuwe jaar draait.
Respondenten op WTW’s Emerging Risks Survey in november 2024 gaven aan dat wereldwijd geopolitieke risico’s nu wordt gezien als de top drie bron van opkomende risico’s – zowel op dit moment als in de komende twee jaar – naast de toenemende invloed van kunstmatige intelligentie en cyberbedreigingen in het huidige risicospectrum.De bevindingen volgden op het Political Risk Survey van de makelaar van mei 2024, waarin 96% van de respondenten aangaf nieuwe capaciteiten voor het managen van politieke risico’s te hebben toegevoegd, terwijl meer dan 70% aangaf dat hun bedrijf recentelijk een schade had geleden dat verband hield met politieke risico’s – en het meest gemelde type verlies was verstoring van toeleveringsketens met geopolitieke oorzaken.
Impact moeilijk voorspelbaar
De impact van geopolitiek op de wereldwijde toeleveringsketen is notoir moeilijk te voorspellen geworden. Misschien wel het meest zorgwekkend voor organisaties die afhankelijk zijn van wereldwijde handel om hun zakelijke kansen te blijven benutten, zoals internationale transportbedrijven, is dat de impact van geopolitiek op de wereldwijde toeleveringsketen notoir moeilijk te voorspellen is geworden. Geopolitiek werd vorig jaar volatieler en minder afgestemd op de aspiraties van geglobaliseerde activiteiten, en 2025 heeft het potentieel om daar een trend van te maken.
Voor deelnemers aan de maritieme toeleveringsketen zijn de opkomst en ondergang van conflictgebieden meestal de meest zichtbare gezichten van geopolitieke risico’s. Oorlogsrisicoverzekeringen stijgen en dalen. Toen Houthi-troepen vorig jaar de handelsvloot aanvielen in de Straat Bab el-Mandeb aan het zuidelijke einde van de Rode Zee, werden de handelsroutes rond Afrika omgeleid, waardoor de doorvoer van Shanghai naar Rotterdam 10-14 dagen langer duurde en de eigenaars van sommige schepen een extra $ 1 miljoen per reis aan brandstofkosten moesten betalen.
Geopolitiek beïnvloedt andere risicocategorieën
Vanuit een risicoperspectief wordt de invloed van wereldwijde geopolitiek steeds meer erkend vanwege de manier waarop deze samenhangt met andere risicocategorieën en deze vergroot, waardoor de eerstgenoemde moeilijker te meten en te beperken zijn. Militaire of politieke conflicten vergroten de kans op cyberaanvallen; voedselzekerheid en -distributie lopen een groter risico in tijden van conflict; de ‘zachte’ instrumenten van de geopolitiek – zoals invoerrechten – kunnen economieën doen krimpen en handelspatronen doen verschuiven, net als verkiezingen; en geopolitiek heeft de potentie om het risico van cyberaanvallen te beperken.
Exogene risico’s zoals deze vallen grotendeels buiten de controle van de meeste zeetransportbedrijven en kunnen als zodanig in aanmerking komen voor het brede scala aan risico-overdrachtproducten dat verzekeraars aanbieden
2024: Een jaar van verkiezingen
Er zijn maar weinig geopolitieke gebeurtenissen die meer onzekerheid kunnen veroorzaken dan nationale verkiezingen. Landen waar in totaal 49% van de wereldbevolking woont, gingen vorig jaar naar de stembus. Dit jaar zullen supply chain beoefenaars waarschijnlijk meer te weten komen over wat dat betekent voor hun bedrijven.
In het algemeen hadden populistische partijen – aan beide zijden van het politieke spectrum, maar vooral nationalistisch rechts – een goed jaar, aangevoerd door de verkiezing van Donald Trump in de VS. Buiten Noord-Amerika kreeg het populisme ook meer voet aan de grond in Europa. In november hadden populisten naar schatting bijna 36% van de zetels in het Europees Parlement; in juni hadden 60 populistische partijen ten minste één lid in het parlement, tegenover 40 partijen in 2019.
De trend heeft verwachtingen gewekt voor meer protectionistisch beleid, waaronder industriële re-shoring en tarieven. Eerder dit jaar stelde de Wereldbank vast dat de wereldwijde toename van populistische regeringen en beleid al een tol heeft geëist op de groei van de internationale handel.Aangezien de zeescheepvaart ongeveer 70% van de waarde van alle verhandelde goederen vervoert – waarvan twee derde door containerschepen – zullen deze bedrijven als een van de eersten de verschuivingen in de internationale handelsvolumes voelen.
2025: Een jaar van tarieven?
De conventionele wijsheid is dat de intentie van nationalistisch beleid, dat meestal is ontworpen om lokale in plaats van globale fortuinen te versterken, schadelijk is voor de internationale handel. Partijen aan beide zijden van het politieke spectrum oefenen hun vorm van economisch nationalisme uit door tarieven op te leggen om de aankoop van importproducten te ontmoedigen en minder, of minder bestaande internationale handelsovereenkomsten na te jagen, waardoor de wereldwijde goederenstroom wordt vertraagd.
Trump bewees zijn voorliefde voor tarieven door effectief een geschatte 80 miljard dollar aan nieuwe belastingen op te leggen (in 2018-19).Nergens zal dat beter in de gaten worden gehouden dan in de VS, waar de gekozen president Trump op 20 januari 2025 het roer overneemt van ’s werelds grootste economie. In zijn eerste ambtstermijn (2016-2020) bewees Trump zijn voorliefde voor tarieven, met effecten die overeenkomen met naar schatting 80 miljard dollar aan nieuwe belastingen (in 2018-19) voor Amerikanen – althans, volgens beleidsanalisten van de in de VS gevestigde Tax Foundation. Deze tarieven lokten ook vergeldingsmaatregelen uit, vooral van de Europese Unie en Canada.
Terwijl hij een einde maakte aan de handelsoorlogen met Amerikaanse bondgenoten, handhaafde president Biden de meeste van deze tarieven tegen China en voegde er in mei, via de Inflation Reduction Act (IRA), nog meer aan toe; gezamenlijk (Trump en Biden 2016-2024) zullen deze tarieven tegen China volgens sommige analisten het Amerikaanse bbp met wel 0,2% doen dalen.
De impact op de klimaatverandering
Vorige maand gaf Trump aan dat hij van plan was om terug te keren naar zijn tarievenstrategie en kondigde hij een tarief van 25% aan op alle goederen uit Canada en Mexico en nog eens 10% op alle goederen uit China. De Tax Foundation schat dat deze nieuwe tranche uiteindelijk het Amerikaanse BBP met nog eens 0,4% zal doen krimpen, voordat de economische effecten van eventuele vergeldingsmaatregelen van de landen waartegen de tarieven worden ingesteld, worden meegerekend.
Voor havengemeenschappen zoals L.A.-Long Beach – de grootste haven van de VS qua volume en waar de import goed was voor 88% van het volume in de eerste 10 maanden van dit jaar – hebben economische krimp op deze schaal directe gevolgen.Vanuit een geostrategisch perspectief is een van de uitdagingen met tarieven dat het opleggen ervan vaak een reactie in natura uitlokt van vergeldingsheffingen of beperkingen op de handel in ‘strategische’ goederen.Toen Biden in mei de implementatie van de IRA aankondigde, was het de bedoeling om de lokale ontwikkeling in de ‘groene’ sector te versnellen door belasting te heffen op gerelateerde import uit China. China reageerde op deze en andere maatregelen door de export te controleren van gallium en germanium, twee zeldzame aardmetalen die worden gebruikt bij de productie van elektrische voertuigen en microchips.
China is naar verluidt goed voor 90% van de wereldproductie van zeldzame aardmetalen en 60% van de windturbines en batterijen voor elektrische voertuigen. Door de controles toe te passen, geeft het land aan dat het zijn dominante positie op de ‘groene’ markt wil uitbuiten.Dit zal een maritieme gemeenschap verontrusten die geconfronteerd wordt met een energietransitie van vele miljarden dollars op een moment dat respondenten uit de sector in onze enquête over opkomende risico’s ‘klimaatverandering’ als het nummer vier risico voor hun bedrijven aangaven. Wanneer westerse bedrijven overstappen op hernieuwbare energie, wordt hun afhankelijkheid van de Chinese toeleveringsketen steeds groter. Handelsoorlogen kunnen de onzekerheid rond deze strategische maar verplichte investeringen vergroten.
In een steeds complexer en onderling steeds nauwer verbonden risicolandschap neemt de invloed van geopolitiek op het wel en wee van bedrijven toe. Organisaties moeten vandaag de dag geopolitieke risico’s beperken, overdragen, vermijden of accepteren. Hun risicomanagers houden rekening met geopolitieke trends in hun informatiemonitoring om groeikansen te identificeren en zich tegelijkertijd voor te bereiden om snel en besluitvaardig te handelen wanneer zich gebeurtenissen voordoen.