Het aantal verkeersdeelnemers dat naar het CBR moet voor nader onderzoek bij een psychiater, het verplicht volgen van een cursus vanwege gevaarlijk rijgedrag of het rijden onder invloed van alcohol of drugs, is met nog een paar weken te gaan ongeveer net zo veel als in 2023. Ruim 24.000 verkeersovertreders moeten dit jaar verplicht naar het CBR.Er zijn wel lichte verschuivingen zichtbaar. Er moeten dit jaar meer mensen ‘op cursus’ bij het CBR wegens ongewenst rijgedrag in het verkeer. Het aantal mensen dat wegens rijden onder invloed door de politie naar het CBR is doorgestuurd, ligt iets lager dan in 2023.
“Het is lastig hier harde conclusies aan te verbinden, maar deze cijfers zijn niet goed’, zegt CBR-directeur Alexander Pechtold. ‘Het aantal mensen dat wegens rijden onder invloed of gevaarlijk rijgedrag bij het CBR komt, blijft veel te hoog. En helaas bewijst de nieuwe lichte educatieve maatregel gedrag (LEMG) hoe nodig die is.”
Onderzoeksinstituut SWOV maakte deze week het aantal verkeersslachtoffers over 2023 bekend. Die vertonen een daling ten opzicht van 2022, maar de langjarige trend laat een stijging van de verkeersslachtoffers zien. Met 7.400 ernstig gewonden en 684 doden in het Nederlandse verkeer in 2023 zijn dat weliswaar 900 ernstig gewonden en 61 doden minder dan in 2022, maar de langjarige trend is een stijging van de verkeersslachtoffers. SWOV meldt ook dat 9% van de automobilisten in 2023 heeft aangegeven wel eens met te veel drank op te hebben gereden.
Gedrag
Het aantal verkeersovertreders dat verplicht deelneemt aan de cursus gedrag en verkeer is gestegen van 5.556 in 2023 tot 7.000 in 2024 (cijfers tot 18 december). Dat laat zich grotendeels verklaren uit het feit dat op 1 april 2023 de lichte educatieve maatregel gedrag en verkeer (LEMG) werd geïntroduceerd. In het opstartjaar leverde dat nog een relatief beperkte instroom op, maar in 2024 zien we dat ook deze cursus vaak wordt opgelegd.De LEMG-cursus is bedoeld voor ‘first offenders’ die staande zijn gehouden met alleen een snelheidsovertreding van 50 tot 60 km/u. Dit zijn veelal jonge bestuurders die voor de eerste keer in de bestuursrechtelijke invorderingsprocedure terechtkomen en die een forse snelheidsovertreding hebben begaan.
Bij een derde van de dodelijke ongevallen is sprake van een te hoge, of niet aan de omstandigheden aangepaste snelheid. Het aantal snelheidsovertredingen neemt jaarlijks nog steeds toe, wat de verkeersveiligheid niet ten goede komt.Mede daarom is de korte cursus gedrag en verkeer (LEMG) ontwikkeld. De bestaande cursus gedrag en verkeer (EMG) is aangescherpt. Een first offender die 60 km/u of meer te hard reed of meerdere overtredingen beging, krijgt wel de zwaardere EMG of een onderzoek bij een psychiater.
Drugs en alcohol
Het aantal mensen dat een maatregel drugs (onderzoek of educatieve maatregel drugs (EMD)) opgelegd heeft gekregen gaat dit jaar richting de 5.000. Dat was in 2023 5.356. De maatregel alcohol (onderzoek, educatieve maatregel alcohol (EMA) of lichte educatieve maatregel alcohol LEMA)) is bijna 10.000 keer opgelegd, tegen 11.167 keer in 2023. Vorig jaar is er veel extra publiciteit geweest rond de educatieve maatregelen, omdat per 1 april 2023 de EMD en de LEMG werden ingevoerd.
Pechtold onderstreept hoe belangrijk het is dat het CBR zich onder andere samen met de politie blijft inzetten om de verkeersveiligheid te vergroten. Want deze aantallen zijn natuurlijk slecht nieuws. “Er stappen iedere dag nog veel te veel mensen onder invloed van drank en drugs achter het stuur en het rijgedrag van menig bestuurder laat helaas vaak ook te wensen over. Toch zijn we ook positief over de cijfers. De politie weet de weg naar het CBR bij verkeersovertredingen goed te vinden. Daar hebben we stevig op ingezet en dat blijven we doen. Zeker in deze maand waarin te veel mensen na een iets te gezellige kerstborrel toch met de auto of brommer naar huis rijden. Niet doen!”
Strafrecht en bestuursrecht
Een bestuurder die de fout in gaat, krijgt in het strafrechtelijk traject een boete en een eventuele rijontzegging. Daarnaast kan een mededeling van de politie aan het CBR daarnaast tot een onderzoek of een cursus leiden. De kosten van een educatieve maatregel liggen tussen de ongeveer 700 en 1.300 euro en zijn dus extra kosten naast de boete.
Het CBR beoordeelt in het bestuursrechtelijke traject of er een geschiktheidsonderzoek moet worden ingesteld of dat er een cursus alcohol, drugs of gedrag opgelegd moet worden, of bij uitzondering beide. De onderzoeken zijn gericht op de beoordeling of iemand nog veilig de weg op kan. Een cursus, of educatieve maatregel zoals die formeel heet, is gericht op gedragsverandering.
Voor meer informatie over de educatieve maatregelen: https://www.cbr.nl/nl/service/nl/breed/factsheet-educatieve-maatregelen-cbr-1