Ruim 7 miljard schade door overstromingen in Europa

Ruim 7 miljard euro. Dat is de totale verzekerde schade in 2024 door drie overstromingen in Zuid-Duitsland (juni) en Midden-Europa (september) waarbij ook Italië en Slowakije aanzienlijke schade leden. En meest recent, de catastrofale overstroming in de regio Valencia in Spanje (oktober).Dit enorme cijfer werd alleen overtroffen door de Bernd-overstromingen van juli 2021, die ook veel schade en leed veroorzaakten in Limburg en Brabant. Dit blijkt uit onderzoek door databureau Perils.

“Het toont niet alleen het belang aan van verzekeren, om je bezit financieel te beschermen tegen overstroming door extreme regenval,” stelt Geeke Feiter, schadedirecteur bij het Verbond van Verzekeraars. “Maar ook de noodzaak van preventie om overstroming te voorkomen én het goed afhandelen van de schade na afloop.”

Ongekende gebeurtennissen

Volgens Feiter benadrukken deze ongekende gebeurtenissen de rol van de verzekeringssector bij het helpen bij herstel. “Door klimaatverandering gaan neerslagextremen, zoals piekbuien met wateroverlast of overstroming tot gevolg, vaker voorkomen. En ik vraag me af of en wanneer die indrukwekkende beelden, die we nu al veel te vaak langs zien komen, de samenleving echt gaan

En als het dan toch serieus mis gaat, is het belangrijk dat de overheid en verzekeraars de handen ineenslaan. Met als doel adequaat en snel afhandelen van schade die, ondanks preventieve maatregelen en verdere investeringen in waterveiligheid, ontstaat door overstroming van grote rivieren en de zee. Iets dat nu niet verzekerbaar is., meldt het Verbond op zijn website.

Feiter benadrukt dat het belangrijk is om de les van Limburg hierbij te betrekken, en ervoor te zorgen dat schades vanuit één loket eenduidig worden afgewikkeld. Over de één-loketfunctie is het Verbond in gesprek met de overheid. Bij deze oplossing is de eigen verzekeraar het eerste aanspreekpunt voor de consument. Tegelijkertijd staat het Verbond open voor verkennende gesprekken met het nieuwe kabinet over een publiek-private verzekeringsoplossing, zoals deze week door het WODC aan het kabinet is geadviseerd.

Meer weten? Bekijk de Infographic verzekerbaarheid klimaatrisico’s.

Bron verzekeraars.nl