Steden moeten klimaatbestendigheid opbouwen om toenemende risico’s het hoofd te bieden; vier op de vijf vindt hun stad onvoldoende voorbereid op klimaatgerelateerde risico’s

 

Uit een nieuw rapport over klimaatbestendigheid in steden blijkt dat vier op de vijf mensen vinden dat hun stad onvoldoende is voorbereid op klimaatgerelateerde risico’s. Dit benadrukt de noodzaak voor steden om klimaatbestendigheid op te bouwen. Het rapport van Zurich Insurance Group en Economist Impact gaat in op klimaatverandering in stedelijke omgevingen wereldwijd en biedt bruikbare inzichten voor het bouwen van veerkrachtige steden.

Zurich zegt dat nu extreme weersomstandigheden steeds vaker voorkomen en ernstiger worden, steden aanzienlijke risico’s lopen voor hun omgeving, economie en volksgezondheid, maar ook het potentieel hebben om creatieve oplossingen te implementeren voor klimaatadaptatie en veerkracht.

Dirk De Nil, Global Head of  Zurich Resilience Solutions: “Steden bevinden zich in de frontlinie van de klimaatcrisis, maar ze hebben ook de macht om het voortouw te nemen bij het opbouwen van veerkracht in de gemeenschap. Om hun klimaatgerelateerde uitdagingen effectief het hoofd te kunnen bieden, moeten steden doortastende en gezamenlijke actie ondernemen. Verzekeraars met hun expertise en capaciteiten op het gebied van natuurrisico’s kunnen een cruciale rol spelen bij het ondersteunen van stedelijke gebieden, bedrijven en gemeenschappen bij het ontwikkelen van robuuste strategieën om hun veerkracht te vergroten en een duurzame toekomst veilig te stellen.”

Het rapport, Resilience from the ground up: assessing city-level approaches to climate risk and adaptation, benadrukt dat het opbouwen van klimaatbestendigheid essentieel is voor steden die te maken hebben met versnellende risico’s. Volgens Zurich vereist dit investeringen in klimaatbestendigheid. Volgens Zurich vereist dit investeringen in klimaatbestendige infrastructuur, integratie van mitigatie- en adaptatiemaatregelen en samenwerking tussen overheidsniveaus en -afdelingen. Het onderzoek benadrukt ook de cruciale rol van transparante communicatie en betrokkenheid van de gemeenschap om vertrouwen te kweken en ervoor te zorgen dat deze processen rechtvaardig en inclusief zijn, aldus de verzekeraar.

De belangrijkste bevindingen van het onderzoek zijn

  • Voorbereidheid van de stad: Vier op de vijf respondenten geloven dat hun stad onvoldoende is voorbereid op klimaatgerelateerde risico’s, met grote zorgen over hittegolven, luchtvervuiling, watertekorten en overstromingen.
  • Watermanagement: Meer dan 41% van de respondenten is van mening dat de waterbeheerinfrastructuur van hun stad gevaar loopt, wat de urgentie onderstreept van het aanpakken van watergerelateerde klimaatuitdagingen zoals watertekorten en overstromingen.
  • Ongelijkheid: De gevolgen van klimaatverandering verschillen aanzienlijk tussen mannen en vrouwen, leeftijdsgroepen en sociaaleconomische groepen, waarbij vrouwen, kinderen, ouderen en kwetsbare bevolkingsgroepen onevenredig zwaar worden getroffen.
  • Verantwoordelijkheid van de overheid: Een meerderheid van de respondenten verwacht dat nationale en lokale overheden het voortouw nemen bij klimaatadaptatie, wat de noodzaak van gecoördineerde actie benadrukt.
  • Acties van bedrijven: Hoewel 28% van de respondenten vindt dat bedrijven het voortouw moeten nemen op het gebied van klimaatadaptatie, vindt 58% dat bedrijven niet genoeg doen.