In een wereldwijd onderzoek geven meer werknemers toe dat ze zich het afgelopen jaar bewust zijn geweest van wangedrag op het werk (25%), vergeleken met 18% in 2021, maar een op de drie heeft het incident niet gemeld. Ongeveer 35% van degenen die zich bewust waren van wangedrag op de werkplek, zegt dat het te maken had met misbruik van gezag, 32% met pesten en intimidatie, en 20% met seksuele intimidatie.
Het Institute of Business Ethics publiceert de resultaten van zijn onderzoek onder 12.000 werknemers in 16 landen en meldt dat 64% van de ondervraagde werknemers zorgen heeft geuit over wangedrag. Maar bijna de helft zegt te maken te hebben gehad met persoonlijk nadeel of vergelding voor het uitspreken van hun zorgen en 28% zegt niet tevreden te zijn met het resultaat.Uit het onderzoek blijkt verder dat 61% van de werknemers zegt dat hun organisatie een vertrouwelijk meldsysteem heeft, maar dat het in gevaar brengen van hun eigen baan en de vrees dat er geen actie zal worden ondernomen afschrikmiddelen zijn om wangedrag op de werkvloer te melden.
Lauren Branston, CEO van het Institute of Business Ethics, zegt dat er een cultuuromslag nodig is om ervoor te zorgen dat meer werknemers wangedrag melden. “Een veilige ‘spreekcultuur’ is cruciaal. Wanneer werknemers bang zijn voor vergelding of geloven dat er niets met hun zorgen wordt gedaan, kunnen ernstige problemen ongecontroleerd blijven bestaan.” Ze voegt eraan toe: “Een positieve benadering van het aanspreken moet worden gezien als een essentieel onderdeel van de cultuur van een organisatie. Als je dit goed doet, gaat het niet alleen om risicobeheer – het heeft echte, tastbare voordelen voor bedrijven.”
Uit het onderzoek blijkt dat jongere werknemers in de leeftijd van 18 tot 34 jaar vaker hun bezorgdheid uiten over wangedrag (70%), vergeleken met 61% in de leeftijdscategorie van 35 tot 54 jaar.