Duitse riskmanagementorganisatie GVNW bezig met ontwikkeling nieuw digitaal platform voor zakelijke en industriële verzekeringsmarkt

De Duitse riskmanagementorganisatie GVNW is momenteel bezig met de ontwikkeling van een nieuw digitaal platform voor de zakelijke en industriële verzekeringsmarkt genaamd RD-X project, wat staat voor Risk Data Exchange,  om een meer efficiënte uitwisseling van gegevens tussen verzekeraars, makelaars en klanten te kunnen realiseren. Dat vertelde voorzitter Dr. Patrick Fiedler tijdens het recente congres van zijn organisatie dat dit jaar als thema had ‘Kans of risico – AI in industriële verzekeringen’.

In een toelichting zei hij: “AI is gearriveerd in de verzekeringswereld. We komen de technologie al tegen in de particuliere klantsector in de klantenservice (bijv. AI-avatars als adviseurs), in de schadeafhandeling via bijbehorende apps, in de gegevensverwerking bij zorgverzekeringen of ook voor het detecteren van pogingen tot fraude bij betalingen. We zien het gebruik van AI nog niet zo duidelijk in industriële verzekeringen. Hier zien we de ontwikkeling van AI bijvoorbeeld als hulp voor verzekeraars.”

Enerzijds kan dit helpen volgens hem om de acceptatiebeslissing efficiënter en risicogeschikter te maken. “Maar gezien de bekende problemen met AI, zoals onjuiste informatie en verschillende biasrisico’s (d.w.z. met name discriminatie of vervorming van resultaten), bestaat ook het risico dat een overbelaste acceptant te veel op de AI vertrouwt en de klant geen passende premie voorstelt. Het lijkt er ook op dat er meer gegevens over risico’s en minder gegevens over risicobeperkende maatregelen op een gestructureerde manier worden verzameld, wat betekent dat er een fundamenteel gevaar van overschatting van risico’s bestaat.”

Opzet RD-X

Spannende AI-kansen in de toekomst, onvoldoende digitalisering in industriële verzekeringen in het heden. De industriële verzekeringssector wordt volgens hem nog steeds sterk gekenmerkt door niet-digitale oplossingen. “Dit beperkt de mogelijkheden voor het gebruik van AI. Als GVNW willen we daar nu verandering in brengen met ons RD-X project. In de huidige inefficiënte Excel- en e-mailwereld  moeten wij als klant de gegevens beschikbaar stellen aan de verzekeringsmarkt, laten we zeggen aan zo’n 20 verzekeraars van wie we offertes willen. Tijdrovend en met een zeker beveiligingsrisico bij het verzenden van gegevens.”

Het zou volgens hem efficiënter en veiliger zijn voor de klant om deze gegevens eenmalig te uploaden naar een beveiligd systeem, waar de markten, makelaars en andere dienstverleners dan toegang toe hebben via interfaces. “De efficiëntiewinst voor makelaars en verzekeraars zou door schaalvergroting veel groter zijn. Bovendien gaat dit hand in hand met dataharmonisatie, die ook door technologie kan worden ondersteund. Voor verzekeraars betekent dit het automatisch kunnen verwerken van kwalitatief betere en vooral goed vergelijkbare gegevens: Een droom die uitkomt voor verzekeraars en nog meer voor herverzekeraars. “

Hij vervolgt: “Aangezien deze gegevens de allereerste, beslissende stap in digitalisering zijn, zijn de meeste marktspelers niet bereid om afhankelijk te worden van iemand anders. En dit is precies waar wij als vereniging om de hoek komen kijken met onze unique selling proposition: Met onze aanpak willen we garanderen dat elke marktspeler op kostenbasis gebruik kan maken van deze efficiëntieverbeteringen via een open, non-profit georiënteerd vehikel, een nieuw opgerichte vereniging die openstaat voor alle marktdeelnemers”, aldus Fiedler , die tot slot benadrukte dat RD-X geen marktplatform is “Het gaat alleen over de  upstream stap van gegevensverzameling en niet over plaatsing.”