Forse toename complexe verzekeringsclaims verwacht door bouw duurzame energiebronnen

 

De volgende golf van de bouw van hernieuwbare energiebronnen zal waarschijnlijk leiden tot een toename van complexe verzekeringsclaims als gevolg van defecten en menselijke fouten, zo blijkt uit een analyse van GCube Insurance in een nieuw rapport ‘Arrested Development: Managing complex claims in the boom-and-bust world of renewables construction’.

De analyse toont aan dat in het verleden de toegenomen offshore bouwactiviteit gepaard ging met een stijging van het aantal verzekeringsclaims, wat een cyclisch ‘boom en buste’-patroon vormt. Fouten en defecten van aannemers zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van de wereldwijde claims voor offshore-constructies, terwijl  bijna de helft van de claims op het land worden veroorzaakt door ernstige Nat Cat- en extreme weersomstandigheden.  Deze uitdagingen, zowel on- als offshore, kunnen leiden tot vertraagde starttijden van projecten en een stijging van het aantal bouwclaims, die voor verzekeraars en vermogensbezitters tot de meest complexe behoren om te regelen.

Fouten en defecten

Volgens GCube komt de bouw van projecten nog steeds in gevaar door fouten en defecten van aannemers, natuurrampen en extreme weersomstandigheden, terwijl de duurzame energiesector een nieuwe golf van wereldwijde bouwactiviteiten ingaat. “Deze uitdagingen, zowel on- als offshore, kunnen leiden tot vertraagde starttijden van projecten en een stijging van het aantal bouwclaims, die voor verzekeraars en asset owners tot de meest complexe behoren om af te wikkelen,” aldus de verzekeraar.

Het rapport deelt de belangrijkste bevindingen van tien jaar aan eigen claimgegevens, waaronder $ 1 miljard aan bouwclaims voor alle risico’s en vertragingen bij de opstart (DSU) voor de onshore en offshore sectoren. Uit de analyse bleek dat fouten en defecten van aannemers nog steeds de belangrijkste oorzaken zijn van offshore windschade – goed voor 63% van de schadeclaims naar frequentie in 2022, tegenover 55% in 2020. Uit de analyse bleek ook dat 48% van de bouwschade op land (wind- en zonne-energie) qua ernst toe te schrijven is aan natuurrampen en extreem weer, gevolgd door 16% door fouten en defecten van aannemers. Van de weer-gerelateerde schades blijken overstromingen en zware regenval de duurste weersomstandigheden te zijn, die 18% van de totale schadeclaims in frequentie vertegenwoordigen, maar 46% van de totale claimkosten.

“Deze trends in bouwclaims weerspiegelen in grote lijnen het beeld voor operationele projecten. De impact van verliezen door zowel menselijke fouten als weersomstandigheden op bouwprojecten kan echter veel groter zijn – wat leidt tot complexere en duurdere verzekeringsclaims,” aldus GCube.

Aard bouwschades constant

In het rapport wordt opgemerkt dat terwijl de aard van bouwschades relatief constant is, nieuwe projecten ook te maken hebben met een verhoogd schaderisico door twee oorzaken: één, de hogere frequentie van extreme weersomstandigheden; twee, de penetratie in opkomende markten, zoals de VS, MENA en Azië, waar er minder gegevens zijn om een sterk projectmanagement te sturen.

Fraser McLachlan, oprichter en CEO van GCube, zegt: “De appetite naar het installeren van nieuwe projecten maakt dit een historisch drukke periode voor de duurzame energiesector. Het is ook een periode die wordt gekenmerkt door een ongekende nat-cat-dreiging en een tekort aan geschoold personeel en specifieke installatieapparatuur, zoals schepen en kranen. Dit betekent dat het DSU-claimproces voor een schade in de bouwfase alleen maar ingewikkelder zal worden.”

 

GCube zegt dat de gegevens lessen uit het verleden benadrukken dat het doel voor offshore constructie op de langere termijn duurzaamheid moet zijn, waarbij succesvolle projectresultaten prioriteit krijgen boven snelle expansie, en ondersteund worden door een groeiende pool van geschoolde aannemers en gespecialiseerde schepen. Ondertussen, aldus GCube, moet het doel voor onshore constructie zijn om te voorkomen dat catastrofale verliezen worden verergerd door menselijke fouten als gevolg van de race om technologie op te schalen.

De belangrijkste aanbevelingen van GCube aan asset owners die mogelijke schades willen beperken, zijn onder andere een robuust basisprojectplan aangevuld met grondige projectmonitoring, inzicht in de verzekeringspolis en waar nodig advies van experts inwinnen, en het ontwikkelen van vertrouwde contacten in de toeleveringsketen om kwaliteitscontrole te garanderen.

McLachlan: “In de afgelopen decennia heeft GCube uit de eerste hand gezien hoe boom- en bustcycli zich manifesteren in druk op de toeleveringsketen en uitmonden in fouten en defecten bij aannemers. Dit heeft op zijn beurt geleid tot een voorzichtiger aanpak van verzekeraars.”

Hij voegde eraan toe: “De komende periode van bouwactiviteiten – en de toenemende impact van extreme weersomstandigheden – vereist echter een hoge concentratie van expertise op het gebied van riskmanagement, verzekeringen en claims, nu de sector zich schrap zet voor een onvermijdelijke schadetoename. De samenwerking tussen verzekeraars en verzekeraars om informatie en expertise uit te wisselen gedurende de hele levenscyclus van het project is van cruciaal belang om verstoringen van het project en niet gebudgetteerde kosten tot een minimum te beperken.”