Transportverzekeraars boekten vorig jaar worldwide gezamenlijk een premieomzet van $ 38,9 miljard, een toename met 5,9% betekent ten opzichte van de inkomsten in 2022, zo blijkt uit IUMI’s Facts & Figures. Alle marktsegmenten – offshore energy, cargo & ocean hull – droegen bij aan de omzetgroei.
Offshore Energy
De mondiale premies in de Offshore Energy-markt bedroegen naar verluidt $ 4,6 miljard in 2023, een stijging van 4,6% ten opzichte van 2022. Het Verenigd Koninkrijk bleef domineren, waarbij de Lloyd’s- en IUA-markten respectievelijk een aandeel van 28,2% en 36,8% voor hun rekening namen.
Het lot van deze markt volgt doorgaans de olieprijs, die zich op een relatief gezond niveau leek te hebben gestabiliseerd. Dit had tot hernieuwde activiteit geleid, wat op zijn beurt tot een positieve marktontwikkeling had geleid. De premies zijn gestegen nadat ze in 2019 een dieptepunt hadden bereikt en zijn sindsdien blijven stijgen. De toekomstige trend zal afhangen van de stabiliteit van de olieprijs en de productiebeslissingen van de OPEC+, evenals van de capaciteit van de verzekeringsmarkt.
De afgelopen jaren waren de claims relatief laag, ook al werden veel offshore-activa gereactiveerd. In 2023 waren er echter twee grote schades en de schaderatio’s (Europa) begonnen op een hoger niveau dan in voorgaande jaren. Het duurt enige tijd voordat de schaderatio’s in deze sector zich ontwikkelen, zonder duidelijk patroon. Daarom is het niet zeker hoe 2023 zich zal ontwikkelen. Het is echter waarschijnlijk dat 2023 ondermaats zal presteren in vergelijking met de jaren 2020-2022.
Hoewel de dagprijzen voor offshore-activa hoog bleven, zullen de toekomstige prestaties van deze sector afhangen van de olieprijs/-productie, weersomstandigheden en marktcapaciteit. Net als vorig jaar blijft er sprake van een broos evenwicht tussen premies en claims
Cargo
Goederenverzekeringen leverden voor 2023 een wereldwijd premiebasis op van $ 22,1 miljard, een verbetering van 6,2% ten opzichte van 2022. Alle regio’s kenden groei, waarbij Europa en Azië een uitgesproken positieve ontwikkeling doormaakten. In totaal claimde Europa een aandeel van 39,8%, gevolgd door Azië/Pacific (32,2%), Latijns-Amerika (11,9%), Noord-Amerika (7,5%), het Midden-Oosten (6,0%) en Afrika (2,7%).
“Over het algemeen volgt de premiegroei in deze sector de wereldhandel, die nu genormaliseerd is na COVID. Het Internationale Monetaire Fonds voorspelde een aanhoudende groei van de wereldhandelswaarden, en dit is een goed voorteken voor de toekomst van goederenverzekeraars, hoewel dergelijke projecties gezien de geopolitieke situatie met een aanzienlijke mate van onzekerheid gepaard gaan. Opgemerkt moet worden dat wisselkoersschommelingen de neiging hebben de zwaarste gevolgen voor deze sector te hebben, zodat de groeitrends in lokale valuta kunnen afwijken en directe vergelijkingen met voorgaande jaren ook moeilijker kunnen worden gemaakt.”
Goederenverzekeraars leden vóór 2019 met uitdagende schaderatio’s, maar sindsdien zijn de ratio’s jaar-op-jaar verbeterd. Hoewel branden en overstromingen invloed hebben gehad op de schadeclaims, leken de schaderatio’s voor Europa in 2023 positiever dan in de afgelopen jaren. De schaderatio’s in andere regio’s lieten sinds 2019 ook een verbetering zien. De totale schade-impact bleef stabiel.
“Over het algemeen kende de goederentekening betere resultaten en een langverwachte periode van positieve stabiliteit. Dat gezegd hebbende, zullen een aantal eeuwige problemen een impact blijven hebben, waaronder branden van grote schepen, verkeerd aangegeven ladingen, accumulatie van risico’s, zware weersomstandigheden en geopolitieke instabiliteit.”
Ocean Hull
De Ocean Hull-sector rapporteerde wereldwijde premies van $ 9,2 miljard, een stijging van 7,6% ten opzichte van het voorgaande jaar. Europa had met 51,8% het grootste aandeel, gevolgd door Azië/Pacific (35,5%), Latijns-Amerika (7,6%), Noord-Amerika (4,3%), Afrika (0,6%) en het Midden-Oosten (0,3%). De Britse, Chinese en Latijns-Amerikaanse markten hadden in 2023 allemaal een stijging van hun marktaandeel ervaren, terwijl de recente (en dramatische) stijging op de Scandinavische markt nu leek te zijn gestabiliseerd.
Een terugkeer naar de normale scheepvaartactiviteit na COVID had een positieve impact op de scheepswaarden in de meeste klassen en een grotere vraag naar schepen had de wereldwijde premiebasis opgedreven. Dit gold met name voor offshore-ondersteuningsschepen waarvan de waarde aanzienlijk was gestegen als gevolg van een stabiele olieprijs en een reactivering van offshore-activiteiten.
Voorheen was er bezorgdheid over de grote kloof tussen het totale brutotonnage/aantal schepen en de mondiale premies, die tussen 2011 en 2018 duidelijk was ontstaan. Deze kloof begon vanaf 2020 enigszins te verkleinen en was in 2023 verder kleiner geworden.
Na de reactivering na de COVID-19-crisis vertoonde de frequentie van cascoclaims enige stijging, maar deze lag nog niet boven het niveau van vóór de pandemie. De totale schadefrequentie vertoonde onlangs ook een lichte stijging, maar bleef op een zeer laag niveau. De claimkosten per schip stegen enigszins en overschreden in 2023 voor het eerst het niveau van vóór COVID. Dit was voornamelijk te wijten aan de toegenomen impact van grote schades, vooral als gevolg van kostbare scheepsbranden, die nog steeds een aanhoudend probleem zijn.
De schaderatio’s (Europa) begonnen op een hoger punt dan de voorgaande drie jaar, wat zou kunnen worden toegeschreven aan een combinatie van een toename van het aantal claims in combinatie met de inflatoire impact van reparatiekosten. Het is waarschijnlijk dat de verliesratio’s in 2023 in de meeste regio’s minder positief zullen zijn dan de voorgaande twee of drie jaar, maar beter dan de jaren vóór 2020.
Jun Lin, voorzitter van IUMI’s Facts & Figures Committee, zegt in een toelichting: “Over het geheel genomen was 2023 een positief jaar voor maritieme verzekeraars, waarbij de marktontwikkeling in alle sectoren van de maritieme verzekeringssector te zien was. De wereldhandel bleef groeien, wat een positieve invloed had op de mondiale premiebasis, vooral voor goederenverzekeringen. De olieprijs lijkt zich te hebben gestabiliseerd, wat goed is voor de offshore sector. De inflatiedruk is afgenomen en veel centrale banken beginnen hun rentetarieven te verlagen. Ook in 2023 was het schadeklimaat relatief gematigd, zonder grote weersomstandigheden of scheepsongevallen die een significante impact hadden op de totale kosten, ondanks enkele kostbare branden. Branden op grote schepen, vooral op containerschepen en autoschepen, zijn nog steeds een grote zorg voor casco- en vrachtverzekeraars.”
“Toenemende geopolitieke spanningen veroorzaken tegenwind voor onze sector en er lijkt geen einde te komen aan de impact ervan in 2024 of daarna. De aanhoudende Houthi-aanvallen in het Rode Zeegebied en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne ontwrichten traditionele scheepvaartroutes en zorgen ervoor dat sommige luchtvaartmaatschappijen hun manier van opereren veranderen. En we mogen het tragische verlies aan levens van zeevarenden in die regio’s niet vergeten. Het omleiden van schepen rond Afrika brengt extra risico’s met zich mee, maar tot nu toe hebben we geen noemenswaardige problemen gezien. Aan de andere kant hebben deze langere routes, vooral voor containerschepen, de instroom van nieuwbouwschepen op de markt geabsorbeerd, waardoor de vrachttarieven stabiel blijven.”
“Andere headwinds voor 2024 en daarna zullen onder meer de impact zijn van de aanstaande Amerikaanse verkiezingen, de klimaatverandering en de daarmee samenhangende extreme weersomstandigheden, koolstofvrije brandstoftechnologie en cyberrisico’s. Maar desondanks heeft de maritieme verzekeringsmarkt het in 2023 goed gedaan en ik ben ervan overtuigd dat maritieme verzekeraars toekomstige veranderingen met dezelfde bereidheid zullen omarmen als ze eerder hebben getoond.