De verzekeringssector heeft zijn prioriteiten voor een welvarender, veerkrachtiger en concurrerender Europese Unie uiteengezet. De sector roept de EU-beleidsmakers op om de beschermingskloof (protection gap) te dichten, de klimaatverandering verder aan te pakken, meer particuliere investeringen te doen en de regelgeving anders aan te pakken. In haar recent gepubliceerde manifest – ‘InsuranceMatters’ – doet Insurance Europe aanbevelingen waarmee de verzekeringssector een grotere bijdrage kan leveren aan het bereiken van deze doelstellingen. De vier prioriteiten van Insurance Europe – de federatie van nationale verzekeraarsorganisaties – voor de EU zijn:
Prioriteit 1 Beschermingskloof dichten: Het dichten van de kloof op het gebied van klimaat-, pensioen-, gezondheids- en cyberbescherming is van vitaal belang om de veerkracht en welvaart van de Europese burgers en bedrijven te garanderen.
Prioriteit 2 Klimaatverandering: matiging en aanpassing: Blijven focussen op de netto-nul overgang samen met concrete acties voor klimaatadaptatie en het versterken van de veerkracht.
Prioriteit 3 Particuliere investeringen in de EU verhogen: Particuliere investeringen verhogen, onder meer via verzekerings-, spaar- en pensioenproducten, en financieringsbronnen voor EU-bedrijven diversifiëren. Prioriteit 4 Nieuwe benadering van EU-regelgeving: Regelgeving die innovatie, mondiale concurrentiekracht en digitalisering mogelijk maakt in plaats van verstikt. Om deze doelen te bereiken doet de verzekeringssector verschillende aanbevelingen, waaronder een oproep aan de EU om: – het bewustzijn van risico’s en de noodzaak van verzekeringen, sparen en beleggen te vergroten; – maatregelen voor aanpassing aan het klimaat op alle niveaus versnellen – bijvoorbeeld door te zorgen voor strenge en gehandhaafde controles op landgebruik en bouwvoorschriften; – het voor consumenten gemakkelijker te maken om te investeren in pensioen- en spaarproducten en voor verzekeraars om te investeren in bedrijven in de EU; – binnen de Europese Commissie een ‘expertisecentrum op het gebied van verzekeringen’ oprichten om ervoor te zorgen dat de beleidsvorming de beschikbaarheid en betaalbaarheid van verzekeringen ondersteunt en niet in gevaar brengt; – de toezegging van de Europese Commissie nakomen om de rapportagelast met 25% te verminderen en ervoor zorgen dat nieuwe regelgeving efficiënt en effectief is en alleen wordt toegevoegd als het echt nodig is.
|