Bijna de helft van de zelfstandigen (45%) moet aanzienlijke financiële offers brengen als ze met pensioen gaan en kunnen hun levensstandaard helemaal niet handhaven. Hetzelfde geldt voor vrouwen (44%). Een representatieve enquête die in opdracht van het HDI Duitsland is uitgevoerd door het opinieonderzoeksinstituut YouGov onder Duitse gepensioneerden tussen 63 en 70 jaar laat een aantal aanzienlijke verschillen zien tussen de verschillende groepen.
Volgens het onderzoek moet een derde (33%) van de voormalige zelfstandigen genoegen nemen met een netto pensioen van minder dan 700 euro. Voor werknemers in loondienst is dit daarentegen slechts negen procent en voor ambtenaren vier procent.E n dat terwijl zelfstandigen vaak later met pensioen gaan: Meer dan een kwart van hen (28%) ging pas tussen hun 66e en 70e met pensioen, terwijl dit slechts geldt voor 14% van de werknemers in loondienst en slechts vier procent van de ambtenaren. De meerderheid van alle respondenten (58%) ging tussen de 63 en 65 jaar met pensioen.
In totaal kan 81% van alle respondenten zich minder veroorloven dan ze dachten. 44% van de vrouwen tegenover 34% van de mannen en 45% van de zelfstandigen tegenover 39% van de werknemers en 19% van de ambtenaren kunnen hun vertrouwde levensstandaard niet handhaven.
Voor Fabian von Löbbecke, lid van de Raad van Bestuur van HDI Lebensversicherung AG en verantwoordelijk voor nieuwe levensverzekeringen en bedrijfspensioenen, zijn de resultaten alarmerend: “Zelfstandigen zijn verreweg het slechtst af als het gaat om pensioenen. Maar ook werknemers maken onvoldoende gebruik van hun pensioenmogelijkheden en moeten het met pensioen vaak zonder stellen. Ik had niet verwacht dat dit zo duidelijk zou zijn. Het laat zien hoe belangrijk het is om op tijd naar je eigen pensioensituatie te kijken en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, zodat je met een geruster hart naar je pensioen kunt uitkijken.”
Terugkijkend zouden voormalige zelfstandigen aanzienlijk meer voorzieningen treffen
Deze mening wordt ook weerspiegeld in de antwoorden van de respondenten: terugkijkend zou twee derde (67%) van de voormalige zelfstandigen meer voorzieningen treffen, 44% zelfs aanzienlijk meer. Onder voormalige werknemers is dat 63%, 32% significant meer. Daarentegen zou slechts 46% van de ambtenaren meer voorzieningen treffen, en slechts 16% van hen zou dat significant meer doen. In totaal heeft bijna twee derde (64 procent) van de respondenten geen privévoorziening getroffen en ontvangt alleen een staatspensioen.
Voor de voormalige “I” zouden de huidige gepensioneerden vooral aanraden om vroegtijdig een levens- of pensioenverzekering af te sluiten: Zelfstandigen lopen hier voorop met 40%, gevolgd door 37% van de werknemers en 29% van de ambtenaren. 43% van de ambtenaren, 37% van de zelfstandigen en 23% van de werknemers in loondienst zou meer beleggen in effecten zoals aandelen en fondsen.
Vrouwen lopen extra risico op armoede op oudere leeftijd
Een vergelijking tussen de seksen laat zien dat vrouwen een duidelijke financiële achterstand hebben: 44% van de vrouwelijke gepensioneerden kan helemaal niet in hun levensstandaard voorzien, tegenover 34% van de mannelijke gepensioneerden. Het aandeel van degenen die geen eigen oudedagsvoorziening hebben getroffen is ook hoger onder vrouwen (67%) dan onder mannen (61%).
Met een gemiddelde van ongeveer 1.170 euro ontvangen de ondervraagde vrouwen aanzienlijk minder pensioen dan mannen (1.450 euro) en moeten ze het daarom vaker zonder veel dingen stellen. De verschillen zijn duidelijk als het gaat om gezinsverantwoordelijkheid: 27% van de vrouwen was tijdens hun werkzame leven meer dan vijf jaar alleenstaande ouder, tegenover slechts drie procent van de mannen. 22% van de ondervraagde vrouwelijke gepensioneerden was meer dan vijf jaar werkloos vanwege de opvoeding van hun kinderen – tegenover slechts één procent van de mannelijke gepensioneerden.
Holm Diez, lid van de Raad van Bestuur van HDI Duitsland en verantwoordelijk voor de divisie Bancassurance, benadrukt: “Het is beangstigend om zwart op wit te zien hoe slecht vooral vrouwen er financieel voor staan als ze met pensioen gaan. Daarom willen we hen in een vroeg stadium bewust maken van de noodzaak om een eigen oudedagsvoorziening te treffen om hun financiële onafhankelijkheid veilig te stellen. Daartoe hebben we begin dit jaar de campagne ‘Female Finance’ gelanceerd, die zeer goed is ontvangen.” rouwen vinden het het moeilijkst om gezinsactiviteiten op te geven
In totaal kan 84% van de vrouwelijke gepensioneerden en 80% van de mannelijke gepensioneerden in Duitsland zich minder veroorloven dan verwacht. Als gevolg daarvan moeten de respondenten aanzienlijke offers brengen. Dit is het sterkst het geval met auto’s (69 procent), gevolgd door langeafstandsreizen (65%), en zelfs reizen binnen Europa is voor 60% niet meer zo mogelijk als toen ze nog werkten.
Als het gaat om de beoordeling van het zonder auto kunnen, verschillen vrouwen en mannen in sommige gevallen aanzienlijk: mannen vinden het ‘t moeilijkst om zonder auto te kunnen in dezelfde prijscategorie als toen ze werkten (13%, tegenover slechts 4% van de vrouwen). Vrouwen vinden het ‘t moeilijkst om activiteiten met kleinkinderen en familie op te geven (16% en 10% van de mannen).
Pessimistische kijk op de toekomst, maar toch gelukkig met pensioen
Over het algemeen gaat de helft van de ondervraagden ervan uit dat ze hun huidige levensstandaard – die vaak al lager is dan in het beroepsleven – in de toekomst nog verder zullen moeten verlagen. Vrouwen en zelfstandigen zijn het meest pessimistisch over de toekomst: 53% van de vrouwen en 48% van de mannen. Van de zelfstandigen verwacht 54% ook een slechtere levensstandaard in de toekomst, terwijl dit cijfer met 52% bijna even hoog is onder werknemers en slechts 28% onder ambtenaren.
Ondanks de uitdagende omstandigheden is 64% van alle respondenten overwegend blij met pensioen te zijn. Dit varieert voor een goed kwart (26%) en slechts zes procent is minder gelukkig of ongelukkig.