Interpolis: ‘Wees sociaal en gebruik social media niet’

 

Interpolis constateert een zorgwekkende toename van telefoongebruik in het verkeer. Uit recent onderzoek blijkt dat driekwart van de volwassenen hun telefoon gebruikt terwijl ze actief deelnemen aan het verkeer. Het gaat onder andere om het versturen en ontvangen van berichten en het maken van foto’s en video’s voor en via social media posts. Dit alarmerende gedrag brengt ernstige risico’s  voor de verkeersveiligheid met zich mee.  Adriaan Heino, verkeerspsycholoog bij Interpolis, roept daarom ter gelegenheid van Social Media Dag op tot ‘echt sociaal gedrag’.

 

Jongeren en jongvolwassenen vormen grootste risicogroep

De onderzoeksresultaten tonen aan dat vooral jonge fietsers en beginnende automobilisten hun telefoon  gebruiken in het verkeer; maar liefst 82% van de jongeren gebruikt de telefoon terwijl ze deelnemen in het verkeer en 93% van de beginnende automobilisten (18-24 jaar) gebruikt de telefoon tijdens het rijden Deze leeftijdsgroep heeft al een verhoogd risico op ongevallen, aangezien de hersenen nog in ontwikkeling zijn en vaardigheden zoals verkeersherkenning nog niet volledig ontwikkeld zijn (SWOV, 2021).

 

Toename van gamen, foto’s en video’s tijdens het rijden

Naast het gebruik van de telefoon voor berichten en gesprekken, ziet de verzekeraar ook een zorgwekkende stijging in andere activiteiten. Het percentage fietsers dat spelletjes speelt op de mobiele telefoon is gestegen van 4,3% in 2017 naar 13% in 2023. Bij automobilisten steeg dit van 3,3% naar 11,4%. Daarnaast maakt 1 op de 4 automobilisten foto’s of video’s tijdens het rijden, bij fietsers is dit zelfs 1 op de 3.

Interpolis vindt de toename in telefoongebruik in het verkeer problematisch. Deelname aan het verkeer vereist volledige aandacht en het gebruik van een telefoon tijdens het rijden, fietsen of lopen is onverantwoordelijk en gevaarlijk.

Adriaan Heino roept als expert op het gebied van verkeersveiligheid op tot ‘echt sociaal gedrag’: “Het is sowieso erg lastig om bepaalde gedragspatronen te doorbreken. Zeker wanneer deze neigen naar een verslaving, zoals blijkt uit de Jeugdmonitor van de GGD die afgelopen maand onderzoeksresultaten over de gevolgen van socialmediagebruik presenteerde. Het is belangrijk om dit gedrag in het verkeer aan te pakken aangezien het risico op ongevallen met schade en letsel als gevolg groot is. We moeten elkaar vaker aansporen om echt sociaal gedrag te vertonen door juist niet te bellen, te appen en berichten te sturen wanneer iemand onderweg is. Kortom,  social media op een sociale manier gebruiken, rekening houdend met de veiligheid van anderen.”