Dodelijke ongevallen in de bouwsector zoals in Lochem vinden vaker plaats. Op veel bouwplaatsen zijn onderaannemers actief die gebruikmaken van arbeidsmigranten. Dat leidt vaak tot miscommunicatie op de grond. Bovendien loopt er personeel rond dat niet goed is opgeleid.
Volgens bestuurder Hans Crombeen van FNV Bouw is er de afgelopen jaren weinig veranderd. “We zien dat er op bouwplaatsen nog steeds heel erg veel met onderaannemers wordt gewerkt. Dat gaat soms om vijftien tot twintig lagen. Grote bouwbedrijven doen er wel wat aan om veiligheidsinstructies te geven aan het personeel, maar dat geldt niet voor alle mensen die zijn ingehuurd.”
Crombeen laat weten dat kraanmachinisten al jaren steen en been klagen over onveilige situaties. “Dan gaat het vooral om degene die op de grond staat en instructies moet geven. De communicatie en de opleiding van die werknemers is ronduit slecht. Dat is echt een groot probleem.”FNV Bouw pleit al langer voor certificering voor mensen onderaan de haak. Tot nu toe zonder succes. “Een kraanmachinist moet wel de juiste certificaten hebben, maar degene op de grond dus niet. Dat werk kan iedereen doen, je hebt geen papieren nodig.”
In 2022 vielen 40 doden op de werkvloer
Uit cijfers van de Arbeidsinspectie blijkt dat er in 2022 zo’n 2.317 gewonden zijn gevallen bij ongevallen op de werkvloer. Daarnaast kwamen veertig mensen om het leven. Het gaat om 27 slachtoffers per 100.000 banen. De meeste ongevallen per 100.000 banen vonden plaats in de sectoren waterbedrijven en afvalbeheer, bouw, landbouw, bosbouw en visserij en de industrie. In alle sectoren nam het aantal ongevallen per 100.000 banen toe. De inspectie laat weten dat er nog geen nieuwe cijfers zijn over 2023.
“Maar wat we wel zien, is dat de problemen in de bouwsector erbovenuit steken”, zegt een woordvoerder. “Wij kijken in allerlei sectoren of er gezond en veilig wordt gewerkt. Dan controleren we bijvoorbeeld ook op illegale tewerkstelling. En op bouwplaatsen zijn veel onderaannemers actief.”