Steeds meer branden in vuilniswagens door batterijen en accu’s

Jaarlijks zijn er tientallen branden in vuilniswagens. Dat blijkt uit een inventarisatie van de NVRD, de branchevereniging van gemeentelijke afvalinzamelaars. Zeker drie keer per maand is ergens in Nederland brand in een vuilniswagen, schrijft de NOS.

De NVRD wijt dat voornamelijk aan het groeiende gebruik van batterijen, die vervolgens meer in het afval terechtkomen. “Vooral lithium-ion accu’s zijn potentieel gevaarlijk, omdat ze een groter brandgevaar hebben”, zegt een woordvoerder. Lithium-ion accu’s zijn oplaadbare lichtgewichtbatterijen, die in heel veel verschillende apparaten worden gebruikt, van elektrische auto’s en fietsen tot in hoverboards. De NVRD ziet ook sinds de introductie van vapes en e-sigaretten dat deze “in groten getale” in het restafval terechtkomen. “Deze bevatten ook een lithium-ion batterij en zijn dus vaak veroorzaker van afvalbranden.”

Lees ook: Batterijen vormen brandrisico in afvalstroom

Tien branden per maand

Ook de Vereniging Afvalbedrijven, waarin commerciële afvalverwerkers zijn verenigd, herkent het probleem van brandgevaarlijke accu’s. “Wij zien ongeveer tien branden per maand, dus zo’n 120 per jaar. Dit zijn alle branden die wij registeren, op inzamelplaatsen en in afvalwagens bij elkaar opgeteld”, zegt een woordvoerder.

Bewustwordingscampagne

Onlangs is er mede op initiatief van de twee brancheverenigingen een landelijke bewustwordingscampagne begonnen om elektrische apparaten, losse batterijen en accu’s apart in te leveren. Daarmee wordt – naast de milieuwinst – “de kans op branden bij afval- en recyclebedrijven verkleind”, aldus de campagnewebsite.

 

Brandweer Nederland heeft geen harde cijfers over het aantal branden in vuilniswagens. “Maar het is duidelijk dat we heel wat uitdagingen hebben als het gaat over batterijen, accu’s en brandveiligheid”, zegt een woordvoerder. Bron: Brandveilig.com