Omzet luchtvaartsector stagneert

De omzet van Nederlandse luchtvaartbedrijven daalde in het tweede kwartaal van 2016 met ruim 1,5% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzet bij luchthavens en aanverwante dienstverleners steeg met iets meer dan een half procent, de laagste groei in vijfenhalf jaar. Dit meldt CBS in de kwartaalmonitor transport en logistiek.

De omzetdaling in het tweede kwartaal volgt op een reeks van omzetstijgingen in de afgelopen twee jaar. In 2015 steeg de omzet van de luchtvaartbranche nog met gemiddeld 2,5 procent. De Nederlandse maatschappijen hebben veel concurrentie van de lowbudgetmaatschappijen, waardoor de ticketprijzen onder druk stonden. Mede door de lagere brandstofkosten konden de reizen goedkoper worden aangeboden. Ook de wisselkoers van de dollar heeft gezorgd voor een dalende omzet aangezien veel reizen die buiten Europa worden geboekt, afgerekend worden in dollars. In het afgelopen kwartaal was de euro iets meer waard ten opzichte van de dollar dan een jaar eerder.

De omzet bij de dienstverlening voor de luchtvaart, waaronder de luchthavens, is in het tweede kwartaal gestegen ruim een half procent. In de afgelopen vijfenhalf jaar is de omzetgroei niet lager geweest dan 1%. Op de luchthavens nam het aantal afgehandelde passagiers toe met ruim 6 % en het aantal vluchten met meer dan 4 %. Dat de omzet niet is meegestegen komt doordat de tarieven die de luchthavens voor de diensten vragen, zijn verlaagd.