Horeca zet meer om in tweede kwartaal 2016

Hotels, restaurants, snackbars en cafés hebben in het tweede kwartaal 0,5% meer omgezet dan in het eerste kwartaal van 2016, meldt CBS. Het volume, het aantal consumpties en overnachtingen, daalde licht. De omzetten van restaurants en hotels stegen in het tweede kwartaal het sterkst terwijl snackbars het ten opzichte van een kwartaal eerder met minder omzet moesten doen.

De omzetten van hotels en restaurants stegen met 1% het sterkst. De omzetgroei van beide branches was hoger dan in het eerste kwartaal. Cafés realiseerden in het tweede kwartaal nagenoeg evenveel omzet als een kwartaal eerder. Binnen de horeca nam de omzet van snackbars, waaronder lunchrooms, fastfoodrestaurants, maaltijdbezorgers en ijssalons, als enige af (-0,7%). Ook het volume, grofweg het aantal verkochte consumpties, nam met 0,9% af in vergelijking met een kwartaal eerder.

De horeca heeft bijna 5 procent meer omgezet dan in het tweede kwartaal van 2015. De twee voorgaande kwartalen was de groei met ruim 7% groter maar ook nu realiseerden alle branches meer omzet. Snackbars noteerden met 6,6% de grootste stijging. Hotels, restaurants en cafés boekten elk meer dan 4% omzetgroei.Voor de horeca gold dat zowel het volume als de prijzen 2,4% hoger lagen dan een jaar eerder.