Na het succes van ‘Duurzaam Repareren’ voor de automotive sector, waarvoor inmiddels zo’n 2.500 duurzaam werkende bedrijven zijn gecertificeerd, heeft de gelijknamige stichting onder leiding van Harry Filon en Angelica Gravendijk nu ook het keurmerk ‘Duurzaam Herstel’ voor naturaherstellers geïntroduceerd, een initiatief van verzekeraars dat het duurzaam en op milieuvriendelijker herstellen van brand- en waterschades moet bevorderen. RGN, een landelijk netwerk van vijf regionale ondernemingen met in totaal 13 vestigingen is het eerste reconditioneringsbedrijf dat voldoet aan de strenge technische en organisatorische duurzaamheidseisen om voor het keurmerk in aanmerking te komen. Dat heeft betrekking op een groot aantal aspecten van de bedrijfsvoering. Zoals de inrichting van de organisatie, het voeren van gescheiden afvoerstromen, een energiezuinig wagenpark, het gebruik van milieuvriendelijke middelen, aandacht voor het werken met persoonlijke beschermingsmiddelen en het hergebruik van zoveel mogelijk materialen. “Inmiddels hebben alle RGN-vestigingen de administratieve audits met positief resultaat doorlopen en het certificaat ontvangen. De eerste fysieke audits zijn ook al uitgevoerd”, meldt de Stichting Duurzaam Repareren, volgens wie met de certificatie van RGN duurzaam aanbesteden nu ook bij reconditionering mogelijk is.
RGN-directeur Gerard van Engelenburg, die onlangs het groepscertificaat Duurzaam Herstel in ontvangst heeft mogen nemen, zegt buitengewoon trots te zijn dat alle vestigingen als eerste in de reconditioneringsbranche de afgelopen weken zijn gecertificeerd voor het Keurmerk Duurzaam Herstel. “Het benadrukt dat wij als RGN-organisatie verder kijken dan de eigen commerciële dienstverlening, terdege rekening houden met onze omgeving en bereid zijn daarin met zijn allen fors te investeren: zowel in tijd en aandacht als in geld.”
Naar zijn mening is maatschappelijk verantwoord ondernemen vandaag de dag niet langer een keuze, maar een absolute voorwaarde voor elke onderneming. “Naar de burgers en samenleving toe en voor een beter milieu, maar ook voor opdrachtgevers en het eigen personeel. Als RGN ondersteunen en omarmen we duurzaam ondernemen dan ook van harte en dragen zo ons steentje bij aan een betere, duurzame wereld”, aldus Van Engelenburg, die de certificering op gebied van duurzaamheid in ‘het logische verlengde’ ziet liggen van andere kwaliteitseisen waaraan de RGN-bedrijven voldoen. “De kwaliteit van al onze bedrijven is geborgd in ISO 9001:2000, VCA en de kwaliteitscriteria van de Stichting Salvage. Maar wat bij Duurzaam Herstel een extra plus is, is dat het een keurmerk van de opdrachtgevers is. Dat maakt het voor ons zo waardevol, want de klanten en opdrachtgevers staan bij ons uiteraard centraal.”