Vertrouwen van bedrijven in het VK keldert :IoD-rapport wijst op dramatische daling, waardoor bezorgdheid over economische vertraging toeneemt


Het vertrouwen van bedrijven in het Verenigd Koninkrijk is in juni gedaald door de toenemende bezorgdheid over de inspanningen van de Bank of England om de stijgende inflatie aan te pakken, zo blijkt uit een rapport van het Institute of Directors (IoD). De economische vertrouwensindex van het IoD daalde in juni tot -31, een daling ten opzichte van de min zes in mei. De daling bereikte het laagste niveau sinds december, na de politieke onrust van de herfst ervoor, volgens een rapport van Bloomberg.

Het onderzoek werd uitgevoerd in de tweede helft van juni en viel samen met een stijging van de hypotheekrente, een inflatie die voor de vierde maand op rij hoger was dan verwacht en de onverwachte stap van de Bank of England om de rente met een half procentpunt te verhogen naar 5%.

Kans op Britse recessie?

Beleggers verwachten nu dat de Bank of England haar belangrijkste rentetarief verder zal verhogen tot maar liefst 6,25% in december. Deze aanzienlijke sprong doet de bezorgdheid over de mogelijkheid van een recessie in de Britse economie toenemen.

“De golf van optimisme en investeringsplannen die we de afgelopen maanden hebben gezien, kwam in juni tot stilstand toen topmensen van bedrijven  de balans opmaakten van de slechter dan verwachte inflatiecijfers en wat dat betekent voor de rentetarieven en de vooruitzichten voor de economie in het algemeen,” zei Kitty Ussher, hoofdeconoom bij de IoD,. “Veel investeringsplannen die onlangs nog waren afgestoft, worden nu weer in de ijskast gezet.”

Het IoD-rapport benadrukt de groeiende bezorgdheid over prijsstijgingen en hun impact op de economie. Van de directeuren die pessimistisch waren over de toekomst, schreef een derde hun zorgen toe aan de inflatie, terwijl 19% de afnemende vraag van klanten als oorzaak gaf. De verslechterende situatie heeft ook geleid tot een daling van de investeringsintenties.