Kaspersky zet nieuwe stap in transparantie en opent een Transparency Center in Utrecht

Kaspersky kondigt de opening aan van een Transparency Center in Utrecht. Daarmee versterkt het bedrijf zijn jarenlange inzet voor transparantie voor partners, klanten, toezichthouders en andere lokale instellingen. Het Transparency Center in Utrecht, dat speciaal voor de Benelux-regio is ontwikkeld, biedt geïnteresseerden inzicht  in de engineering- en datamanagementpraktijken van Kaspersky.

  Bedrijven vinden het steeds belangrijker om te kunnen vertrouwen op hun technologieleveranciers: meer dan 70 procent van IT-besluitvormers vindt het zeer belangrijk om doorlopend de garantie te hebben dat hun IT-oplossingen blijven werken. Met het Global Transparency Initiative (GTI), dat al sinds 2017 actief is, benadrukt Kaspersky zijn streven om de betrouwbare cybersecurityleverancier te zijn door de ‘black box’ van zijn technologie open te stellen en daardoor het vertrouwen van klanten in de oplossingen van Kaspersky te vergroten.

  Sinds de opening van de eerste faciliteit in 2018 is Kaspersky het eerste cybersecuritybedrijf dat zijn broncode openstelt voor externe beoordeling en tevens een lijst met softwarecomponenten verstrekt – bekend als de Software Bill of Materials (SBOM). Hierdoor verbetert de integriteit, betrouwbaarheid en interne processen van zijn producten. De Transparency Centers van Kaspersky bieden partners, klanten en overheidsinstanties op het gebied van cybersecurity de mogelijkheid om kennis te maken met de engineering- en datamanagementpraktijken van het bedrijf als onderdeel van het zogenaamde “blauwe piste”-framework. Tijdens een bezoek kan een team van deskundigen vragen over dataverwerking beantwoorden, demonstreren hoe Kaspersky-oplossingen werken en een live demonstratie geven van een broncode-review.  

Tim de Groot, General Manager, Benelux & Nordics bij Kaspersky licht toe: “De Benelux-regio is een van de belangrijkste regio’s in Europa voor Kaspersky en de opening van dit Transparency Center bewijst hoe belangrijk we het vinden om een transparante organisatie te zijn. Dit is opnieuw een spannende stap als onderdeel van ons al lang bestaande Global Transparency Initiative (GTI) en ik ben trots op wat het team in de loop der jaren heeft bereikt om samenwerking, externe validatie door onafhankelijke toezichthouders en verantwoording te bevorderen. Ik nodig iedereen die geïnteresseerd is in het beoordelen van de betrouwbaarheid van onze oplossingen persoonlijk uit om binnen te komen, met ons te praten en meer te weten te komen over hoe wij als bedrijf werken.”

  Naast de opening in Utrecht is er onlangs ook een Transparency Center geopend in Rome (Italië) waar bezoekers ook gebruik kunnen maken van het “blauwe piste” framework. In totaal heeft Kaspersky momenteel negen Transparency Centers wereldwijd en verwerkt het de cyberdreigingsgerelateerde data van gebruikers in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en verschillende landen in het Aziatisch-Pacific gebied in twee datacenters in Zürich, Zwitserland. Er hebben al meer dan 30 bezoeken van overheidsvertegenwoordigers, regelgevende instanties, klanten, partners plaatsgevonden sinds de opening van het eerste Transparency Center in 2018 in Zürich.
Transparantierapporten
Naast de opening van de Transparency Center, publiceert Kaspersky ook zijn tweejaarlijkse Transparency Report, waarin het bedrijf inzage geeft in de verzoeken die zij ontvangen van gebruikers en overheids- en wetshandhavingsinstanties voor data en technische expertise. Met dit rapport wil Kaspersky zijn gebruikers informeren over hoe zij met dit soort verzoeken omgaan.

  In de eerste helft van 2022 ontving het bedrijf in totaal 89 van dergelijke verzoeken uit acht landen (Brazilië, China, Italië, Japan, Jordanië, Rusland, Singapore en Zuid-Korea), een daling van 15% in verzoeken op jaarbasis (105 verzoeken in H1 2021).   Maar liefst 11% van de verzoeken vroeg om gebruikersdata, die allemaal werden afgewezen. Het aandeel goedgekeurde verzoeken nam daarentegen toe: in de eerste helft van 2022 werd 64% goedgekeurd. Alle andere verzoeken werden afgewezen omdat ze niet voldeden aan de wettelijke verificatie-eisen of omdat de vereiste data ontbraken.

  Daarnaast heeft Kaspersky, als onderdeel van zijn transparantierapporten, informatie openbaar gemaakt over verzoeken van gebruikers die betrekking hebben op persoonsgegevens – details over waar de gegevens van een gebruiker zijn opgeslagen, verstrekking of verwijdering van persoonsgegevens. Kaspersky heeft in de eerste zes maanden van 2022 3.285 van dergelijke verzoeken ontvangen. Eerdere Transparancy Reports zijn hier te vinden.