Voormalig NBVA-directeur en verzekeringsman Johan van der Schoot onverwachts overleden

Afgelopen maandag is Johan van der Schoot onverwachts overleden. Hij is 67 jaar geworden.

Johan van der Schoot werkte van 1982 tot 1995 bij de NBVA, de brancheorganisatie die uiteindelijk met zusterorganisatie is samengegaan in het huidige Adfiz, aanvankelijk als Juridisch adviseur en hoofd van het toenmalige bondsbureau, en later als Bestuurlijk Secretaris en directeur. ”Johan was zeer gedreven en bevlogen in zijn werk voor de NBvA en daarmee voor de branche. Hij beschikte over een grote dossierkennis en zette op basis van zijn strategische inzichten de koers uit voor de leden. Op deze wijze heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de professionalisering van de vereniging. Onze gedachten gaan uit naar zijn naaste familie”, schrijft Adfiz op haar website  

Na de NBVA maakte Johan de overstap naar de verzekeraarskant, waar hij van 1995 tot najaar 2022 werkzaam was als Directeur Communicatie Public Affairs & Intermediaire zaken bij ASR (voorheen Fortis Verzekeringen), waarvan drie jaar tevens als Secretaris Raad van Bestuur van Fortis Verzekeringen. Na zijn verzekeringstijd was hij actief als zelfstandig consultant en tevens 7,5 jaar wethouder Duurzaamheid & Buitengebied bij de Gemeente Oss.

Zelf heb ik bij de NBVA tien jaar samengewerkt met Johan van der Schoot, die mij destijds heeft aangenomen als PR-medewerker. Het was een bijzondere dynamische tijd in een toen al veranderende markt waarin de samenwerking tussen verzekeraars en intermediair door enkele ontwikkelingen (o.a. samenwerking NMB Postbank). Ik heb Johan leren kennen als een prima en prettige  collega en een bijzonder gedreven man. Hij is zonder meer met zijn vlijmscherpe marktanalyses, marktvisie en strategische inzichten dé belangrijkste drijvende kracht geweest achter de professionalisering van zowel NBVA als het kleine en middelgrote intermediair geweest. Ik heb veel van hem geleerd en heb het als eer ervaren om met hem samengewerkt te hebben.

Jan van Stigt Thans