Schade door natuurrampen in Australië bereikt 3,5 miljard dollar in 2022, maar miljarden meer in het verschiet

Overstromingen en natuurrampen die in 2022 op één na alle Australische staten en gebieden hebben getroffen, hebben de economie 5 miljard Australische dollar ( 3,48 miljard dollar) gekost en de inflatie aangewakkerd, volgens schattingen van het ministerie van Financiën, die voor 2023 miljarden extra uitgaven voorspellen.

Australië werd vorig jaar getroffen door vier grote overstromingen, waarbij de wereldwijde herverzekeraar Munich Re schat dat de overstromingen van februari en maart in het noorden van de staat New South Wales, waarbij meer dan 20 doden vielen, de op drie na duurste ramp ter wereld was in 2022.

Natuurrampen kostten de economie vorig boekjaar volgens schattingen van het ministerie van Financiën 5 miljard dollar of 0,25% van het reële BBP, met name door de bedrijfsonderbrekingen in de mijnbouw en de bouw en de vernietiging van gewassen. De cijfers omvatten niet de schade of vernietiging van infrastructuur en andere activa.

 “We hebben dit cijfer echt naar buiten gebracht om ons eraan te herinneren dat, hoewel we ons terecht concentreren op de menselijke gevolgen van deze natuurrampen, die steeds vaker voorkomen, er ook kosten zijn voor de economie en de begroting”, zei minister van Financiën Jim Chalmers