‘Ontklussing’ van Nederland gaat het hardst in zuiden en westen; Handigste doe-het-zelvers in noorden en oosten van het land

De meest vaardige klussers van Nederland vind je in het noorden. Dat komt naar voren uit de Nationale Schademonitor 2023, een representatief onderzoek onder duizend woningeigenaren over schade in en om het huis. De noordelijke provincies Friesland en Groningen worden gevolgd door de oostelijke provincies Drenthe, Overijssel en Gelderland. In het zuiden van het land en de Randstad heeft de ‘ontklussing’ zichtbaar toegeslagen: daar geven de grootste groepen mensen toe juist twee linkerhanden te hebben. In het westen geeft 10% aan bij alles hulp nodig te hebben van een handiger iemand.

  Het onderzoek voor de Nationale Schademonitor wordt jaarlijks in opdracht van schadeherstelspecialist MainPlus uitgevoerd door onderzoeksbureau Panel Inzicht. Op de vraag hoe handig men is als het aankomt op klussen in en om het huis, geeft ruim één op de acht noorderlingen aan dat hij bijna alle schades zelf kan herstellen. 45% van de Friezen en Groningers vinden zichzelf ‘redelijk handig’ en geeft aan dat hij eenvoudig schadeherstel zelf kan uitvoeren. Dat is flink meer dan in andere regio’s, waar maximaal 10% zichzelf heel handig vindt.
 


‘Schilderijtje ophangen lukt nog net’
“Dat in het noorden en het oosten de handigste mensen wonen, komt voor ons niet geheel als een verrassing”, vertelt Gerard van Engelenburg, de commercieel directeur van MainPlus. “Wij merken dat we met name in de Randstad naar verhouding veel meer ingeschakeld worden voor herstelklussen dan in het noorden en het oosten. Dat komt er overigens ook uit voort dat men in het noorden en het oosten vaak iemand in de buurt kent die het herstel kan uitvoeren. In de Randstad weten veel mensen niet eens wie er boven of naast ze woont.”   In het westen, waaronder de Randstad, geeft dus het hoogste percentage juist aan bij vrijwel alles hulp nodig te hebben van een handiger persoon. In Limburg en Noord-Brabant ligt dat iets lager. 16% van de zuiderlingen is in staat om zelf schilderijtje op te hangen.  


Bijna een derde van vrouwen laat reparatie over aan partner
Mannen geven hoger op van hun eigen handigheid dan vrouwen. Zo’n 54% van de mannen en 44% van de vrouwen zegt goed of zelfs heel goed te kunnen klussen. Vrouwen beantwoorden de vraag aanzienlijk vaker neutraal dan mannen. Van Engelenburg: “Ook op de werkvloer merken we dat vrouwen steeds handiger worden. Een groeiend deel van de professionals met wie wij werken is vrouw. De technische beroepen zijn zeker niet meer alleen aan mannen voorbehouden.”  

Zo’n 21% van de mannen en 24% van de vrouwen vindt zichzelf een beetje onhandig of zegt twee linkerhanden te hebben. Opvallend is dat bijna een derde van de vrouwen een reparatie in of om het huis het liefste aan de partner overlaat, tegenover slechts 9% van de mannen. Een derde van de mannen repareert iets het liefste zelf, tegenover een vijfde van de vrouwen. Ruim de helft van de mannen en iets minder dan de helft van de vrouwen schakelt het liefst een professional in.  

50+’ers schakelen liever hulp in
In de leeftijdsgroep onder de 50 jaar wordt hoger opgegeven van de eigen handigheid dan door de 50+’ers. Van die eerste groep vindt ruim de helft zich handig of zeer handig. Bij de tweede groep is dat 45%. Het beeld dat de oudere generaties zichzelf beter kunnen redden met het klussen in en om het huis, houdt dus geen stand. Dat kan eraan liggen dat mensen op hogere leeftijd minder geneigd zijn om zelf nog met de gereedschapskist aan de slag te gaan. Ruim 60% van de 50+’ers schakelt bij schade in en om het huis dan ook het liefst een professional in, tegenover zo’n 40% van de groep onder de 50 jaar.  

“Een hele hoop cijfers”, lacht Van Engelenburg. “Maar we gaan er het businessmodel niet op aanpassen en opeens al onze pijlen op oudere vrouwen in de Randstad richten.” Dan serieus: “We zijn er voor iedereen. Ook bij de handige mannen van middelbare leeftijd in Groningen en Friesland komen onze vaklieden graag langs om bijvoorbeeld een lekkage te herstellen of een dakgoot te controleren.”   .