NOAA voorspelt nu ‘ boven normaal’ orkaanseizoen Atlantische Oceaan : Kans op grotere activiteit neemt toe door warmterecord zeeoppervlaktetemperaturen

Wetenschappers van NOAA’s Climate Prediction Center – een afdeling van de National Weather Service – hebben hun voorspelling voor het huidige 2023 Atlantische orkaanseizoen verhoogd van een ‘ bijna-normaal’  activiteitenniveau naar een ‘ boven-normaal’  activiteitenniveau. De voorspellers geloven dat de huidige oceaan- en atmosferische omstandigheden, zoals de recordwarme Atlantische zeeoppervlaktetemperaturen, waarschijnlijk een tegenwicht zullen vormen voor de meestal beperkende atmosferische omstandigheden die samenhangen met de aanhoudende El Nino gebeurtenis.

NOAA-voorspellers hebben de waarschijnlijkheid van een bovennormaal Atlantisch orkaanseizoen verhoogd naar 60% (een stijging ten opzichte van de vooruitzichten van mei, waarin een kans van 30% werd voorspeld). De kans op bijna-normale activiteit is afgenomen tot 25%, een daling ten opzichte van de 40% kans in de vooruitzichten van mei. Deze nieuwe update geeft de Atlantische Oceaan 15% kans op een ondernormaal seizoen.

NOAA’s update van de vooruitzichten voor 2023 – die betrekking hebben op het hele orkaanseizoen van zes maanden dat eindigt op 30 november – voorspelt 14-21 stormen met naam (windkracht 39 mph of meer), waarvan 6-11 orkanen kunnen worden (windkracht 74 mph of meer). Daarvan kunnen er 2-5 uitgroeien tot een zware orkaan (windkracht 111 mph of meer). NOAA geeft deze ranges met een betrouwbaarheid van 70%. Deze bijgewerkte ranges zijn inclusief stormen die dit seizoen al gevormd zijn.

Het Atlantische bekken beleefde een actieve start van het orkaanseizoen met vijf stormen die ten minste tropische stormsterkte hebben bereikt, waaronder al één orkaan. Een gemiddeld orkaanseizoen produceert 14 stormen, waarvan er zeven orkanen worden, waaronder drie zware orkanen.

“De belangrijkste klimaatfactoren die naar verwachting van invloed zullen zijn op de orkaanactiviteit in 2023 zijn de aanhoudende El Nino en de warme fase van de Atlantische Multi-Decadale Oscillatie, inclusief recordwarme Atlantische zeeoppervlaktetemperaturen,” zegt Matthew Rosencrans, lead hurricane season forecaster  van het orkaanseizoen bij het Climate Prediction Center van NOAA. “Gezien deze factoren voorspellen de bijgewerkte vooruitzichten meer activiteit, dus we dringen er bij iedereen op aan om zich nu voor te bereiden op het komende seizoen.”

Er worden momenteel El Nino-omstandigheden waargenomen en er is een kans van meer dan 95% dat El Nino de winter op het noordelijk halfrond zal doorstaan, volgens de laatste ENSO-discussie van het Climate Prediction Center. El Nino leidt meestal tot atmosferische omstandigheden die de tropische activiteit tijdens het Atlantische orkaanseizoen helpen verminderen. Tot nu toe zijn deze beperkende omstandigheden traag tot ontwikkeling gekomen en klimaatwetenschappers voorspellen dat de bijbehorende invloeden, die de neiging hebben om de activiteit van tropische cyclonen te beperken, mogelijk niet aanwezig zullen zijn gedurende een groot deel van het resterende orkaanseizoen.

Een onder-normale windschering, iets onder-normale Atlantische passaatwinden en een bijna of boven-normale West-Afrikaanse moesson waren ook belangrijke factoren bij het opstellen van deze bijgewerkte seizoensverwachting.NOAA’s orkaanvoorspellingen zijn voorspellingen van de algehele seizoensactiviteit, niet van de landfall. Het aan land komen van een storm is meestal het resultaat van mesoschaal weerpatronen en is meestal te voorspellen binnen ruwweg een week nadat een storm een landmassa nadert.

“De National Weather Service is toegewijd aan het leveren van tijdige en accurate voorspellingen om individuen, families en gemeenschappen in staat te stellen proactieve maatregelen te nemen dit orkaanseizoen,” zegt Ken Graham, directeur van de NOAA National Weather Service. “Nieuwe instrumenten zoals een nieuw orkaanmodel, het Hurricane Analysis and Forecast System en de uitbreiding van de Tropical Weather Outlook van het National Hurricane Center naar zeven dagen zijn voorbeelden van onze inzet om onze voorspellingsmogelijkheden en -diensten te verbeteren.”

In juni heeft NOAA een nieuw model in gebruik genomen om orkaanverwachtingen te maken. Het Hurricane Analysis and Forecast System werd op 27 juni in gebruik genomen en zal gedurende het seizoen 2023 naast de bestaande modellen draaien voordat het deze vervangt als het belangrijkste orkaanvoorspellingsmodel van NOAA., dat  er bij iedereen in kwetsbare gebieden op aandringt om een goed doordacht orkaanplan te hebben en via officiële kanalen op de hoogte te blijven naarmate dit seizoen vordert.