NIPV onderzoekt grensoverschrijdende samenwerking

In opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft het lectoraat Crisisbeheersing onderzocht hoe de samenwerking met onze buurlanden (België, Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen) op het gebied van rampen en crises meer structureel zou kunnen worden ingebed.

Aanbevelingen

De aanbevelingen die op basis van het onderzoek worden gedaan zijn onder andere:

  1. het in wetgeving verankeren van de taak ‘grensoverschrijdende samenwerking’,
  2. zorgen voor voldoende financiering om hieraan invulling te geven en
  3. het borgen van de functie van grensliaison.

“De basis voor grensoverschrijdende samenwerking is ‘kennen en gekend worden’: wanneer in de voorbereiding goede relaties worden onderhouden kan daar in een acute situatie een beroep op worden gedaan. Hoewel de bereidheid tot samenwerking met de buurlanden groot is, blijkt het soms lastig om in het buurland de weg te vinden naar diegene met wie afstemming zou moeten plaatsvinden”, aldus NIPV.

De commissaris van de Koning en de Euregio’s kunnen een katalysator zijn voor grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden, maar eigenlijk wordt door grensregio’s een passend bestuurlijk platform waarin het Rijk een actieve rol heeft, gemist. Om tot afspraken op operationeel niveau te komen, is in de regel eerst bestuurlijke instemming nodig. Wat dan meespeelt, is dat de manier waarop in Nederland de regionale crisisbeheersing is georganiseerd, afwijkt van de structuur in onze buurlanden. Ook wisselingen van personen en de complexiteit van de multidisciplinaire samenwerking spelen in de praktijk een rol.

Het rapport kunt u hier bekijken: Grensoverschrijdende samenwerking.

Evaluatie inzet Nationale Reddingsvloot bij watersnood in Limburg en België

Het lectoraat Crisisbeheersing van NIPV heeft in opdracht van de Nationale Reddingsvloot (NRV) stuurgroep een leerevaluatie uitgevoerd van de NRV-inzet in juli 2021 tijdens de hoogwaterramp in Limburg.De centrale vraag van het onderzoek luidt: Hoe verliep de inzet van de NRV en de coördinatie daarvan tijdens het hoogwater in juli 2021 en welke lessen zijn daaruit te trekken met het oog op de doorontwikkeling van de NRV?

Van 15 tot en met 18 juli 2021 was de NRV met 182 eenheden, in totaal zo’n 700 bemanningsleden, in het overstromingsgebied present om assistentie te bieden bij de hulpverlening. In Veiligheidsregio Zuid-Limburg (VRZL) en in België leidde de inzet daadwerkelijk tot hulpacties, in Veiligheidsregio Limburg-Noord (VRLN) was de NRV vooral preventief aanwezig. De evaluatie van de inzet had als doel om de NRV te kunnen doorontwikkelen.

Toegevoegde waarde bewezen, leerpunten benoemd

Op basis van de evaluatie wordt geconcludeerd dat de NRV ‘van toegevoegde waarde’ was tijdens het hoogwater. ‘De ingezette eenheden hebben een bijdrage geleverd aan het uitvoeren van verkenningen, het redden van mensen en het evacueren van hulpbehoevenden.’ Daarnaast waren ook enkele leerpunten te benoemen. Zo hielp de onbekendheid met de NRV niet in het proces van alarmeren en verliep het proces van aflossen ‘onoverzichtelijk’. De samenwerking tussen brandweer en reddingsbrigades laat ruimte voor verbetering: ‘Het is belangrijk om de twee werelden beter aan elkaar te verbinden.’ Verder is ‘het beschikken over transport- en communicatiemiddelen’ een onderwerp dat aandacht behoeft.

Bekijk de evaluatie op de pagina Incidentonderzoek.

 

https://nipv.nl/grensoverschrijdende-samenwerking-bij-rampen-en-crises/#:~:text=Home,rampen%20en%20crises