Metallica verliest rechtszaak tegen Lloyd’s-verzekeraars over financiële schade door geannuleerde Zuid-Amerikaanse tournee van 2020

Hevy metalband Metallica heeft de rechtszaak tegen Lloyd’s-Verzekeraars verloren. In juni 2021 spande de groep een rechtszaak aan over de weigering van de verzekeraars om de financiële schade  te betalen die de band opliep door de annulering van hun geplande Zuid-Amerikaanse tournee in april 2020. Die tocht werd geschrapt door het uitbreken van de COVID-19 pandemie.

De band beweerde dat Lloyd’s Of London voor de tournee een “cancellation, abandonment and non-appearance-verzekering  had afgesloten om hen te beschermen tegen de schade in de vorm van gederfde inkomsten indien de tournee niet zou doorgaan. Lloyd’s Of London voerde echter aan dat de schade van de band niet gedekt werden door een uitsluiting van overdraagbare ziekten in de polis.

De band klaagde de verzekeraar aan wegens contractbreuk en wilde een schadevergoeding en een verklaring van de rechten en plichten van de betrokken partijen. Billboard.com meldt dat eind vorige maand een Californische rechter Holly J. Fujie in het voordeel van Lloyd’s Of London oordeelde over de zaak. Metallica betoogde in hun klacht dat “reisbeperkingen, de plicht om de schade te beperken en  stay-at-home- orders alle de annuleringen van de Shows veroorzaakten”, waardoor de uitsluiting van overdraagbare ziekten werd omzeild.

Rechter Fujie was het hier niet mee eens, en verklaarde:”De reisbeperkingen die de annuleringen van de concerten veroorzaakten waren een directe reactie op de opkomende COVID-19 pandemie. Het bewijs … toont aan dat de COVID-19 pandemie de aanleiding vormde voor de reisbeperkingen naar Zuid-Amerika en de beperkingen op openbare bijeenkomsten. De COVID-19 pandemie was derhalve de effectieve oorzaak van de annulering van de concerten.”