Ladingdiefstal: Criminelen stelen meer elektronica en chemische en farmaceutische producten

Door wereldwijde bevoorradingstekorten zijn sommige producten schaars geworden en erg gewild. Dit trekt ook criminelen aan, zo blijkt uit een GDV-analyse van ladingdiefstal uit vrachtwagens. Duitse transportverzekeraars registreren een duidelijke verschuiving in de goederen die worden gestolen bij ladingdiefstallen: elektronische apparaten en chemische en farmaceutische producten worden populairder bij dieven, terwijl textiel en sigaretten minder vaak worden gestolen. 

“In het geval van chemische en farmaceutische producten reageren de criminelen blijkbaar op het wereldwijde tekort aan deze producten, die ze vermoedelijk tegen hoge prijzen kunnen verkopen op de zwarte markt,” zegt Jörg Asmussen, Chief Executive van de Duitse Verzekeringsorganisatie (GDV). Chemische en farmaceutische producten werden voor het begin van de pandemie nauwelijks gestolen, maar waren in 2022 al goed voor 7% van de diefstallen. Het aandeel van gestolen elektronische apparaten steeg van 2017 tot 2022 van 12 naar bijna 20%, terwijl het aandeel van textiel en sigaretten aanzienlijk daalde. Voor het onderzoek analyseerde GDV willekeurig in totaal 1.007 verzekerde ladingdiefstallen van 2017 tot 2022.

Elke 20 minuten worden er goederen gestolen uit een vrachtwagen

Volgens gezamenlijke schattingen van verschillende brancheorganisaties met medewerking van GDV worden er in Duitsland jaarlijks ladingen gestolen uit bijna 26.000 vrachtwagens. Statistisch gezien slaan criminelen dus elke 20 minuten toe. Alleen al de jaarlijks gestolen goederen zijn 1,3 miljard euro waard. Verdere schade van 900 miljoen euro wordt veroorzaakt door contractuele boetes voor vertraagde levering, reparatiekosten en omzet- en productieverlies voor de feitelijke kopers.

GDV en andere brancheorganisaties roepen op om de transportlogistiek te verbeteren met het oog op de aanhoudende hoge schades. “We hebben strengere veiligheidsnormen nodig, investeringen in de veiligheidstechnologie van vrachtwagens en trailers, en beter beveiligde parkeerplaatsen voor vrachtwagens,” aldus Asmussen. De verenigingen eisen meer steun van de autoriteiten door de opsporingsdruk op de internationaal en professioneel opererende criminele organisaties te verhogen. De politie moet vaker aanwezig zijn op rustplaatsen langs snelwegen en gespecialiseerde politie-eenheden en centrale parketten moeten in staat zijn om overtreders in verschillende landen effectiever te vervolgen