Italiaan Maurizio Micale (STMicroelectronics) winnaar European Risk Manager of the Year 2022

Maurizio Micale, group vice-president corporate insurance risk management bij STMicroelectronics in Italië, is verkozen tot Risk Manager of the Year 2022 bij de European Risk Management Awards van riskmanagementorganisatie FERMA en nieuwsplatform Commercial Risk Europe. Hij won de prestigieuze prijs, gesponsord door Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS), dinsdagavond tijdens een prijsuitreiking in Londen.

Het was de zesde keer dat de verkiezing van  European Risk Management Awards, werden gehouden en de eerste keer in drie jaar dat het event  weer fysiek plaatsvond.

De prijzen zijn bedoeld om de bekendheid van riskmangement in het Europese bedrijfsleven te vergroten door het aanzien ervan te vergroten en de waarde ervan te promoten.”Ze zijn een erkenning voor uitzonderlijke individuen en teams in een uitzonderlijk beroep”, aldus Dirk Wegener, voorzitter van FERMA. “Maar de awards belonen ook uitmuntendheid en innovatie door kerndienstverleners, naast uitmuntendheid in training en opleiding.”  

Winnaar

Micale bleef de overige finalisten voor: Laurent Boussu, directeur Riskmanagement, Insurance & Internal Audit bij Group Servier in Frankrijk, en Dihya Haddak, vice-president Risks  bij het Franse ACCOR . “Hij  heeft gedurende 22 jaar bij STMicroelectronics ervoor gezorgd dat het belang van riskmanagement in het hele bedrijf is verankerd. Hij heeft met succes een baanbrekend risicomanagementprogramma voor bedrijfsverzekeringen opgezet, met inbegrip van een managementteam voor herverzekeringscaptives. Ook heeft hij ervoor gezorgd dat risicobeheer volledig is geïntegreerd in het productkwaliteitsbeheer en is ingebed in de ESG-normen en -principes van het bedrijf, waardoor hij de prijs meer dan verdiend heeft.”

 12 winnaars

Er waren dit jaar 12 winnaars bij de European Risk Management Awards, die samen met hoofdpartner AGCS en AXA XL, Belfor en Zurich werden uitgereikt. Hiertoe behoorden vijf prijzen in de categorie Excellence in Risk Management.

De award voor ‘Business Continuity Programme of the Year’ gesponsord door BELFOR, werd gewonnen door Mykhailo Rushkovskyi, Head of Risk Management bij DTEK in de Oekraïne, die plannen moest maken  voor beslissende, noodmaatregelen als gevolg van de Russische invasie van zijn land. Rushkovskyi maakte een risicoanalyse van de oorlog met behulp van verschillende inlichtingen en informatie uit sociale media, traditionele media en interne gegevens om de kwetsbaarheden en potentiële risicoscenario’s van zijn organisatie in kaart te brengen.

Gitte Kristiansen, Global Head of pensions and insurance bij ISS World Services in Denemarken, won de award voor ‘Innovative Insurance Programme of the Year’ ‘gesponsord door Zurich, voor haar werk op het gebied van people risk management. “Door een zeer innovatieve benadering van gegevensanalyse en door silo’s te doorbreken, heeft zij een samenwerkingsprogramma ontwikkeld dat ‘de ogen heeft geopend’ van de onderneming voor werkplek- en facility management om een beter inzicht te krijgen in de correlaties tussen verzekeringskosten, onderliggende oorzaken van claims en hoe dit verband houdt met ziekteverzuim.”

Rising Star of the Year’ was Aston-J Spreddie, Head of Operational Risk bij  Vitality in het Verenigd Koninkrijk. Hij kreeg de prijs, gesponsord door AXA XL, nadat hij het polisbeheer in alle activiteiten van Vitality had gestroomlijnd en een duidelijkere aanpak voor het uitvoeren van betrouwbaarheidsbeoordelingen had helpen ontwikkelen.

Het risicomanagementteam van Crossrail Elizabeth Line/TFL nam de ‘Outstanding Contribution to Risk Management’- award in ontvangst, eveneens gesponsord door AGCS. Het Crossrail Elizabeth Line project op het Londense transportnetwerk was op het hoogtepunt van de bouw het grootste infrastructuurproject van Europa. Van eind tot eind strekt de Elizabeth-lijn zich uit over meer dan 100 km, met 41 stations.Het Crossrail Elizabeth Line-team heeft een nieuwe best practice-standaard vastgesteld voor riskmanagement bij complexe ondergrondse werken en heeft deze kennis bereidwillig gedeeld voor gebruik bij toekomstige grote infrastructuurprojecten.

Er waren zes winnaars bij de Industry Excellence Awards, waarbij Visicover de Marine Leisure Product Development de ‘Broker Innovation of the Year’ won. Visicover werd aanvankelijk gelanceerd voor de Britse algemene luchtvaartmarkt en is in 2018 uitgebreid om oplossingen te bieden in negen andere Europese landen. Het heeft een gloednieuwe polis ontwikkeld voor eigenaren van pleziervaartuigen die voldoet aan de uiteenlopende eisen van deze markt en een radicaal andere benadering van product- en risicobeoordelingsontwerp leverde.

Het verzekeringsteam van Parsyl werd bekroond tot Verzekeringsmaatschappij Innovatie van het Jaar. Eerder dit jaar leidde het verzekeringsteam van Parsyl de lancering van een Amerikaanse MGA en breidde het de reikwijdte uit van 1796, zijn impactgerichte syndicaat bij Lloyd’s, om de wereldwijde gezondheidszorg, bederfelijke voedingsmiddelen en farmaceutische producten te ondersteunen door een volledig gamma aan dekkingen voor ladingverzekeringen en supply chains aan te bieden.

De winnaar van de Schade-innovatie van het jaar was Blink Parametric Lost Luggage, dat een unieke parametrische oplossing heeft ontwikkeld waarmee consumenten nooditems kunnen kopen wanneer zij bagage verliezen. De Swiss Re Corporate Solutions (SRCS) International Programmes Virtual Captive is de winnaar van de Global Programme Innovation of the Year. Het virtuele instrument is een gestroomlijnde optie die de mechanismen voor risicofinanciering van een traditionele captive behoudt. Het is in wezen een meerjarige verzekeringsovereenkomst tussen de klant en SRCS.

Marsh won de Systemic Risk Solution of the Year-award  voor zijn initiatief ESG Risk Rating, die een beoordeling geeft aan de hand van internationale ESG-rapportagekaders. De zelfevaluatie is gratis en biedt organisaties de mogelijkheid om de evaluatie opnieuw uit te voeren wanneer zij hun bedrijfsprocessen wijzigen. De winnaar van de technologische innovatie van het jaar was de Connector API-oplossing van Zurich, die klanten helpt hun verzekerings- en riskmanagementgegevens efficiënt te benutten en tegelijkertijd tegemoet te komen aan de toenemende regelgeving.

De uiteindelijke winnaar van de avond was de Zurich Commercial Insurance Customer and Broker Webinar Series, uitgeroepen tot Training & Education Programme of the Year. De webinars lopen al sinds de pandemie en zijn bedoeld om risicomanagers te informeren over actuele onderwerpen en trends in de verzekeringsbranche. Ze blijven waardevolle inhoud leveren die beschikbaar is voor risicomanagers over de hele

Op een rijtje

Hieronder de winnaars van alle awards op een rijtje

Excellence in Risk Management

Risk Manager of the Year (sponsored by Allianz Global Corporate & Specialty)

 • Maurizio Micale, group vice-president of corporate insurance risk management, STMicroelectronics, Italy – WINNER
 • Laurent Boussu (and his risk management team), director of risk management, insurance and internal control, Group Servier, France
 • Dihya Haddak, VP of risks, ACCOR, France

Rising Star of the Year (sponsored by AXA XL)

 • Aston-J Spreddie, head of operational risk, Vitality, UK – WINNER
 • Antonia Müller, group head of prudential risk, Domestic & General Insurance, Germany
 • Alec Sammon, global HR compliance and risk management lead, VMWare, Ireland

Innovative Insurance Programme of the Year (sponsored by Zurich)

 • Gitte Kristiansen, global head of pensions and insurance at ISS World Services, (Danish Risk Management Vest Project), Denmark – WINNER
 • Mykhailo Rushkovskyi, head of risk management at DTEK, Ukraine
 • The Crossrail Elizabeth Line/TFL risk management team, UK

Business Continuity Programme of the Year (sponsored by Belfor)

 • Mykhailo Rushkovskyi, head of risk management at DTEK, Ukraine – WINNER
 • Bora Akdoganlar, group risk manager at Eczacibasi Holding Co, Turkey
 • Tolga Argin, master lead risk and business continuity management professional at Turkcell, Turkey

Outstanding Contribution to Risk Management award (sponsored by AGCS)

The Crossrail Elizabeth Line/TFL Risk Management Team – WINNER

Industry Excellence

Broker Innovation of the Year

 • Visicover Marine Leisure Product Development – WINNER
 • Marsh Cyber Incident Management
 • Strategica Group

Claims Innovation of the Year

 • Blink Parametric Lost Luggage – WINNER
 • Davies Automated Claims Software
 • Van Ameyde Vehicle Fleet Claims Solution including the Buckle Up app

Global Programmes Innovation of the Year

 • Swiss Re Corporate Solutions International Programmes Virtual Captive – WINNER
 • Zurich Connector API solution (bi-directional data exchange)
 • Marsh Global Program Workbook

Insurance Company Innovation of the Year

 • Parsyl Insurance Team – WINNER
 • Swiss Re Corporate Solutions Crossrail Elizabeth Line Construction Project
 • Zurich Swift/Maersk Cargo Insurance Initiative

Systemic Risk Solution of the Year

 • Marsh ESG Risk Rating – WINNER
 • Russell Group – The Russell ALPS Solution
 • Zurich Workplace Diversity, Equity and Inclusion Service

Technology Innovation of the Year

 • Zurich Connector API solution (bi-directional data exchange) – WINNER
 • AXA XL Environmental Sensitivities Tool
 • Conducttr Worlds
 • EuroTempest Flood Dashboard

Training & Education Programme of the Year 

 • Zurich Commercial Insurance Customer and Broker Webinar Series – WINNER
 • AGCS UK Apprentice and Interns Scheme, Allianz Global Corporate & Specialty
 • AIG Navigating Multinational Risks Multinational Insurance Training
 • Anticipation Risk Management, Skopia Anticipation Services

Bron Commercial Risk Europe; Footo Ferma