De enorme toename van het gebruik van e-bikes in het Nederlandse woon-werkverkeer laat het brandrisico in de werkomgeving sterk stijgen. Dit vraagt om aangepaste brandveiligheidsprocedures binnen kantoren en andere bedrijfspanden, die rekening houden met de aard van lithium-ion branden veroorzaakt door fietsaccu’s én de wijze waarop deze geblust moet worden. Daarbinnen dient aandacht te zijn voor gecertificeerde preventiemiddelen, die het ontstaan van deze branden signaleren, indammen én de gevolgen tot nagenoeg nul reduceren. Het deze maand in Nederland geïntroduceerde en gecertificeerde S4FE lockersysteem voor fietsaccu’s verkleint het brandrisico van fietsaccu’s in bedrijfspanden aanzienlijk.
‘Thermal runaway’
Een brand veroorzaakt door een lithium-ion accu levert extreme gevaren voor mens en omgeving én voor brandweermensen. Mobile Locker, de Antwerpse bedenker en producent van het S4FE lockersysteem, betrok daarom de brandweer nauw bij de ontwikkeling van het gepatenteerde en gecertificeerde opberg- en laadsysteem. Tim Renders, brandpreventie-expert bij de Belgische brandweer: “Een lithium-ion incident verschilt op meerdere vlakken van een gewone brand. Tijdens de brand produceert de accu zuurstof en nemen de vlammen in intensiteit toe. Zo ontstaat een ‘thermal runaway’, een kettingreactie die door de hitteopbouw moeilijk te stoppen is. Het S4FE systeem slaagt daar echter zeer effectief in.” (zie video in bijlage)
“S4FE biedt in feite een gesloten ecosysteem”, aldus Peter Voshol van Kiwa Fire
Safety & Security, de test-, inspectie- & certificeringsinstelling die
op basis van een vastgelegd testprotocol onderzoekt of het gepatenteerde
product aan de vereiste standaarden van brandveiligheid voldoet. “De brand in
één locker activeert een beveiligingsmechanisme dat verhindert dat het vuur
zich verder verspreidt over de rest van de lockerkast. Hierbij vult de
volledige module zich met aerosol, dat ervoor zorgt dat de accubrand onder
controle blijft. Hierna is het ergste gevaar geweken en kan de brandweer of het
interne interventieteam, dat via een rechtstreekse lijn tussen de lockerkast en
de alarmcentrale van de brand op de hoogte is gebracht, de kast openen om de
batterijbom permanent onschadelijk te maken.” (zie schema in de bijlage)
Gecertificeerd
Mobile Locker biedt met S4FE het enige gecertificeerde opslag- en laadsysteem in de markt. Jef van Hyfte, ceo van de Belgische innovator: “De locker is specifiek gebouwd om krachtige explosies in te dammen. De temperaturen bij dit soort branden lopen op tot wel 1.100 graden, met steekvlammen van meer dan een meter hoog als gevolg. Berekeningen wijzen uit dat tijdens de ontploffing van één accu even veel energie vrijkomt als bij een explosie van tien handgranaten. Die extreme kracht houdt S4FE in bedwang. Daarmee biedt ons systeem een gegarandeerd veilige preventie van de catastrofale gevolgen van lithium-ion branden.”
Brandveiligheidsprocedures
Veiligheids- en risicoprofessionals in Nederland kijken met grote belangstelling naar het Belgische product. Meerdere zakelijke verzekeraars stellen al eisen aan de wijze waarop fietsaccu’s (en andere accu’s) in kantoor- en bedrijfsgebouwen dienen te worden opgeborgen en opgeladen.
Martijn Kommer, hoofdbestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde en senior risk-engineer bij verzekeraar Allianz Benelux licht toe: “Bij een brand in een lithium-ion batterij komen bijtende en giftige stoffen vrij. Doordat het vuur heel snel zeer hoge temperaturen bereikt, is het moeilijk onder controle te krijgen. Voor de veiligheid van werknemers binnen kantoorvastgoed is het daarom van groot belang dat de risico’s van brand veroorzaakt door de batterijen van e-bikes tot een minimum worden beperkt.”
Nederlandse verzekeraars bereiden zich nu voor op nieuwe regelgeving rond lithium-ion accu’s. Kommer: “Verzekeraars zijn zich zeer bewust van de grote risico’s. Zij juichen het van harte toe dat het bewustzijn over de specifieke lithium-ion risico’s stijgt en dat wordt nagedacht over innovatieve oplossingen die deze risico’s indammen. Goed nadenken over nieuwe veiligheidsprotocollen die recht doen aan de gevaren van deze branden in specifieke locaties, én de ontwikkeling van technische preventiemiddelen gaan dan hand in hand. Zo kunnen we als veiligheids-, preventie- en risico-experts onze bijdrage leveren aan toekomstige verzekerbaarheid van bedrijfspanden en aan positieve transities in onze samenleving.”
Workshops
In samenwerking met Kiwa organiseert Mobile Locker in de komende maanden workshops over hoe om te gaan met lithium-ion risico’s voor brandveiligheidsexperts, veiligheidskundigen, risicoprofessionals en facility managers. Deze zullen o.a. plaats vinden tijdens de Vakbeurs Facilitair die van 7 t/m 9 juni a.s. plaats vindt in de Utrechtse Jaarbeurs.
Video:https://youtu.be/XKJDFGt0X_g]