Independer: Aantal autodiefstallen stijgt, in Limburg grootste kans

Met de sleutel in je hand aankomen bij een lege parkeerplaats: de eerste 4 maanden van 2023 waren al bijna 3.000 Nederlanders de dupe van een autodiefstal. Het aantal gestolen bolides ligt hiermee bijna 6% hoger dan vorig jaar en zelfs 31% hoger dan twee jaar eerder. Vooral in Limburg is de kans groot dat je auto van de oprit wordt geroofd. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.

Van januari tot en met april dit jaar werden al 2.972 motorvoertuigen gestolen. In dezelfde periode van 2022 ging het om 2.810 diefstallen, dat is een toename van 5,8%. In 2021 waren er de eerste vier maanden van het jaar zelfs ‘maar’ 2.269 incidenten, dus vergeleken met twee jaar geleden is er zelfs een toename van één derde. Opvallend is ook dat niet alle auto’s even populair zijn in het dievengilde. Vorig jaar was de populairste auto om te stelen, een Toyota. Maar liefst 1 op de 6 gestolen auto’s was van dit Japanse automerk. “Vooral de 83% stijging bij de diefstal van Toyota’s valt mij enorm op. Toch is het verzekeren van Toyota’s nog niet duurder geworden, maar dat kan natuurlijk wel gaan komen als deze trend doorzet”, legt auto-expert Menno Dijcks van Independer uit. 

Limburg dé autodiefstal provincie, Friesland relatief veilig  

Autodiefstal is een landelijk probleem, maar toch zijn er sterke verschillen per regio.  Zo staan motorvoertuigen verreweg het minst veilig geparkeerd in Limburg. Per 10.000 huishoudens vinden hier namelijk 8,3 diefstallen plaats; ruim twee keer meer dan het landelijk gemiddelde. “Je bent voor de diefstal van een auto alleen verzekerd als je WA plus of Allrisk bent verzekerd. Met alleen een WA verzekering val je dan dus buiten de boot. Denk daar dus goed over na als je een autoverzekering afsluit. Als je een vergelijking doet, kijk dan goed wat een WA plus meer kost dan een WA verzekering. Maak dan een goede afweging”, aldus expert autoverzekeringen Menno Dijcks. 

Op de autodiefstalkaartjes vind je de cijfers voor jouw provincie of gemeente.

De veiligste provincie om te parkeren is Friesland. In deze noordelijke provincie werden de eerste 4 maanden van het jaar ‘slechts’ 0,5 motorvoertuigen gestolen per 10.000 huishoudens. Ook in Zeeland slaan criminelen minder vaak hun slag met ‘maar’ 0,7 gestolen voertuigen per 10.000. Het landelijk gemiddelde is 3,7 diefstallen per 10.000 huishoudens.

In deze gemeenten moet je oppassen, Limburgse Beek grootste kans 

Ruim een kwart van alle gestolen motorvoertuigen in Nederland wordt ontvreemd in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag (26,9%). Maar ook in Eindhoven, Nijmegen en Utrecht wordt vaak een melding gedaan van een diefstal. Toch zijn het niet de grote steden die ten opzichte van het aantal huishoudens de grootste kans hebben op een gestolen voertuig. Die twijfelachtige eer krijgt namelijk het Limburgse Beek. Per 10.000 huishoudens worden hier gemiddeld 19 motorvoertuigen gestolen. 

“Natuurlijk zijn er verschillen in premies tussen diefstalgevoelige en minder diefstalgevoelige auto’s. Dit zie je dan vooral terug in de WA plus en Allrisk verzekeringen, omdat die diefstal dekken. Zo is een Allrisk verzekering voor een Volkswagen Golf vrijwel twee keer zo duur als bij een Kia Picanto, die minder diefstalgevoelig is. Bij de Kia Picanto is de gemiddelde jaarpremie € 846 tegenover € 1.655 voor de Volkswagen Golf. Het verschil tussen WA en WA Plus is bij deze modellen € 445 op jaarbasis”, aldus Independer expert autoverzekeringen Menno Dijcks. 

Voor 67 gemeenten is er beter nieuws: hier is vooralsnog dit jaar nog geen enkele auto gestolen. Benieuwd of jouw gemeente ertussen zit? Bekijk alle cijfers op de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/diefstal/onderzoek/autodiefstal-2023