Een op de drie Nederlanders zet op social media dat ze op vakantie zijn, ondanks angst voor inbrekers

Beter een goede buur dan een verre vriend, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Allianz Direct. Om inbraak te voorkomen, vraagt 70% van de Nederlanders hun buren om een oogje in het zeil te houden als zij zelf op vakantie gaan. Ook heeft 23% een videodeurbel geïnstalleerd.
Allianz Direct deed onderzoek naar welke voorzorgsmaatregelen Nederlanders nemen om inbrekers te weren, en geeft tips om te voorkomen dat er deze zomer bij jou wordt ingebroken.De zomervakantie is in volle gang en dat betekent dat veel Nederlanders op vakantie gaan. Het ideale moment voor inbrekers om toe te slaan. Dat blijkt ook uit cijfers van de politie. Zij zien iedere zomervakantie een stijging van het aantal woninginbraken.
Angst voor inbrekersBijna een derde van de Nederlanders is bang dat er tijdens hun vakantie wordt ingebroken, en dat is dus niet zo gek. Verzekeraar Allianz Direct vroeg Nederlanders naar de maatregelen die ze nemen om te voorkomen dat er wordt ingebroken. Dit werd het meest genoemd:
Ik zet niet op social media dat ik van huis ben (71%)
Ik vraag mijn buren een oogje in het zeil te houden (70%)
Ik zorg dat er niks rondom het huis staat (containers of ladders) waar inbrekers op kunnen klimmen (68%)
Ik heb binnenverlichting en/of raambekleding met een tijdschakelaar (52%)
Ik heb buitenverlichting met een bewegingssensor (51%)
Ik zet een auto voor het huis of op de oprit (33%)
Ik laat bewust spullen als koffiekopjes of speelgoed slingeren (29%)
Ik heb een videodeurbel bij mijn deur hangen (23%)
Ik zet mijn alarmsysteem aan (22%)
InboedelverzekeringNaast het pakken van je koffer is het goed om voorafgaand aan je vakantie na te gaan of al je verzekeringen goed op orde zijn. Denk bijvoorbeeld aan je reisverzekering maar ook je inboedel- of woonverzekering.Ron Adams, Head of Marketing & Sales bij Allianz Direct: “Het is goed om te zien dat mensen zich bewust zijn van de risico’s op woninginbraak als ze op vakantie gaan. De kans dat er wordt ingebroken is klein, maar het is altijd goed om er alles aan te doen om inbraak te voorkomen. Wat veel mensen niet weten, is dat je aan bepaalde voorwaarden moet doen om aanspraak te maken op je inboedelverzekering bij woninginbraak. Als je bijvoorbeeld een raam of deur hebt open laten staan, wordt er niet uitgekeerd.
3 tips
Speciaal voor aankomende zomervakantie deelt Allianz Direct nog een aantal tips om inbraak te voorkomen:
Gebruik tijdschakelaars
Licht en geluid: Een donker en stil huis kan potentiële inbrekers aantrekken. Maak gebruik van tijdschakelaars om je verlichting op verschillende tijdstippen in te schakelen. Dit geeft de illusie dat er iemand thuis is. Je kunt ook een radio of televisie inschakelen met een timer, zodat er geluid te horen is in huis. Dit ontmoedigtinbrekers om binnen te dringen, omdat ze denken dat er mensen aanwezig zijn

.Vraag om hulp
Vraag een vertrouwd persoon, zoals een buur, familielid of vriend, om regelmatig je brievenbus te legen, het gras te maaien of de gordijnen te openen en sluiten. Dit geeft de indruk dat er iemand aanwezig is en vermindert de kans op een inbraak. Laat deze persoon ook weten hoe ze je kunnen bereiken in geval van nood.
Verberg waardevolle spullen
Verder is het altijd belangrijk om geen waardevolle spullen in het zicht te laten liggen, zoals laptops, sieraden of contant geld. Berg deze items op in een kluis of op een veilige plaats voordat je vertrekt.