Britse verzekeraars waarschuwen dat slechts één op de drie claims voor verzakkingen terecht blijkt te zijn

Slechts één op de drie claims voor verzakkingen die de afgelopen jaren bij verzekeraars zijn ingediend, was niet te wijten aan verzakking, zo blijkt uit gegevens die zijn gepubliceerd door Claims Consortium Group. “De verzekeringsmarkt moet radicaal heroverwegen hoe ze dit complexe claimgebied benadert en wel snel’, adviseert Greg Rees, Head of Subsidence at Claims Consortium.Analyse van dergelijke claims die bij de groep zijn ingediend, toonde aan dat meer dan 70% geen verband hield met verzakking, terwijl het afwijzingspercentage voor 2019, 2020 en 2021 gemiddeld 75% bedroeg. En de meest recente stijging van de verzakkingen zal naar verwachting een afwijzingspercentage van ten minste 60% laten zien.

Het Claims Consortium benadrukt dat het niet correct interpreteren van deze claims de verzekeringsmarkt miljoenen ponden zou kunnen kosten. “Onze analyse laat zien dat er nog steeds een enorm verschil bestaat tussen het aantal ontvangen claims en het aantal claims dat daadwerkelijk uitbetaald moet worden”, aldus  Rees.”Maar om te achterhalen welke claims daadwerkelijk het gevolg zijn van verzakking, moeten experts en taxateurs over diepgaande technische kennis beschikken, een vaardigheid die steeds schaarser wordt op de markt.”

Heroverweging

“De combinatie van de toenemende incidentie van bodemdaling als gevolg van klimaatverandering en de beperkte pool van hooggekwalificeerde specialisten op het gebied van bodemdaling betekent dat de verzekeringsmarkt radicaal moet heroverwegen hoe ze dit complexe claimgebied benadert – en snel”, aldus Rees.

Om dit te bereiken, heeft Claims Consortium onlangs een virtueel expertisecentrum van experts op het gebied van bodemdaling opgericht om geïnformeerde en consistente besluitvorming te stimuleren.In bodemdaling getrainde landmeters bezoeken elke claim om relevante informatie te verzamelen – van video-opnames tot plattegronden en waterpasmetingen. “Claiminformatie wordt naar de experthub gestuurd, zodat er nauwkeurige en weloverwogen beslissingen kunnen worden genomen”, aldus het bedrijf.

“Deze aanpak heeft geleid tot verbeteringen in zowel de efficiëntie als de tijd die het kost voordat een claimant een nauwkeurige claimuitkomst ontvangt. Dit biedt als bijkomend voordeel een gemakkelijke toegang tot de belangrijkste beslissers, wat de customer journey verbetert.”