Brandweer: Zonnepanelen veilig, problemen vaak door installatie

Met de toename van het aantal zonnepanelen in Nederland neemt logischerwijs ook het aantal branden toe bij panden met zonnepanelen. Maar een direct verband daartussen is moeilijk te leggen, zegt Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland.

“Een zonnepaneel is in de basis best heel veilig. Het gaat er vooral om hoe ze zijn geïnstalleerd”, aldus De Vries. “Een zonnepaneel-installatie bestaat uit veel componenten. Hoe zijn bijvoorbeeld de bekabeling en de omvormers? Ook moet je rekening houden met ongedierte onder het paneel en de verschillende weersomstandigheden. Dat zijn de faalkansen. Maar precies aanwijzen wat de oorzaak van een brand is, is soms lastig.”

Installatieproblemen

De oorzaak van problemen kan ook bij het installatiebedrijf liggen. “Vaak hebben bewoners zelf geen idee wat ze op hun dak leggen”, weet De Vries. “Ze hebben meestal een grenzeloos vertrouwen in een installateur, maar ze hebben geen idee wie er op hun dak staat. Als je dan een installateur treft die minder onderlegd is, kan dat voor problemen zorgen. Iedereen mag in principe zonnepanelen leggen. Alleen moet een erkend elektricien de aansluiting verzorgen.”

Bron: Brandveilig.com