AXA UK Homeowner Resilience report: Meer dan de helft van de huiseigenaren maakt zich zorgen over de kosten van klimaatverandering

Meer dan de helft van de volwassenen in Groot-Brittannië maakt zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering voor hun huis, zo blijkt uit het onlangs gepubliceerde Homeowner Resilience Report van AXA UK.

Uit het onderzoek van de verzekeraar blijkt dat 68% zegt dat kostenbesparingen op lange termijn de grootste motivatie zijn om groene verbeteringen aan te brengen, zoals het installeren van zonnepanelen in hun huis. Minder dan de helft (47%) koos duurzaamheid voor het milieu als reden. Volgens AXA UK zegt 35% van de ondervraagden dat ze hun huis nog niet hadden opgeknapt, waarbij de kosten voor 58% van de respondenten een belemmering vormden terwijl 28% toegaf dat ze niet wisten waar ze betrouwbaar advies konden krijgen over woningonderhoud of -verbetering. Ondertussen is ongeveer drie vijfde van de ondervraagde huiseigenaren geïnteresseerd in het uitvoeren van woningrenovaties in de komende 10 jaar.

“Het is duidelijk dat, hoewel mensen graag hun huis willen aanpassen aan de klimaatverandering, er een aantal obstakels zijn die hen ervan weerhouden om dit te doen”, zegt AXA Retail UK chief executive Tara Foley . “Hoge initiële kosten en een gebrek aan kennis zijn enkele van de belangrijkste redenen die mensen ervan weerhouden om actie te ondernemen.

“We willen onze klanten niet alleen ondersteunen door ze te beschermen als het ergste gebeurt, we willen ze ook helpen om deze situaties te voorkomen door advies te geven over hoe ze de veiligheid, duurzaamheid en efficiëntie van hun huizen kunnen verbeteren. Als verzekeraar hebben we de verantwoordelijkheid om verder te kijken dan het ‘hier en nu’ en de risico’s, kansen en uitdagingen te identificeren die ons op de langere termijn kunnen beïnvloeden. We bieden ondersteuning aan mensen in tijden van nood en helpen hun gezinnen en bezittingen veilig te houden. Tot de aanbevelingen van AXA UK behoort de introductie door de overheid van een toekomstgerichte nationale retrofittingstrategie met financiële steunmaatregelen.